Vesti

Ćuprija najbolja u oblasti ravnopravnosti i antidiskriminacije

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelila je 27. aprila 2022. godine računarsku opremu opštini Ćuprija, pobedniku Nacionalnog takmičenja u primeni principa dobrog upravljanja u 2021. godini, za oblast ravnopravnosti i antidiskriminacije. Predsedniku opštine Ćuprija Jovici Arsiću, opremu je uručio Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

„Ćuprija je dobila nagradu za oblast ravnopravnosti, koja je jako važna za našu organizaciju i promovišemo je kod svih naših članica. Za nas su primeri prakse – kao što je primer upravo opštine Ćuprija – izuzetno važni, jer preko njih možemo da prenesemo iskustva drugim opštinama, da ukažemo na to kako neke stvari mogu da se unaprede, kako da se sprovode i zato nam je bilo važno da promovišemo ovakve primere“, rekao je Tarbuk.

„Mi smo kao organizacija prepoznali uspehe koje je napravila opština Ćuprija u prethodnom periodu, kao jedna od četiri dobitnice nagrade za najbolju praksu u oblasti dobre uprave, koje dodeljuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa SKGO“, dodao je pritom Tarbuk, istakavši kako će SKGO nastaviti da promoviše najbolju praksu u oblasti dobrog upravljanja, kao i u drugim oblastima.

Zadovoljstvo urađenim istakao je i Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija, posebno zbog činjenice da se konkretan projekat odnosio na ravnopravnost, odnosno – odsustvo diskriminacije.

„Opština Ćuprija je dugogodišnji član SKGO i imamo izuzetno kvalitetnu i uspešnu saradnju i verujem da ćemo u narednom periodu još da je poboljšamo, kako kvalitativno tako i kvantitativno, a sve u cilju poboljšanja uslova života građana opštine Ćuprija“, podvukao je Antić.

Svečanost primopredaje tri all-in-one računara i skenera iskorišćena je i za radni sastanak, na kome se bilo reči o projektnim rezultatima koji su postignuti, kao i o daljoj saradnji između SKGO i opštine Ćuprija.

Ćuprija je pobednik Nacionalnog takmičenja u oblasti ravnopravnosti i antidiskriminacije za primer dobre prakse  pod nazivom „Obezbeđivanje i unapređenje pristupačnosti usluga lokalne  samouprave osobama sa invaliditetom, starijim sugrađanima, majkama sa  malom decom”.  Inovativnost ovog projekta ogledala se u tome što su pored besplatnih terapijskih tretmana logopeda i senzorne integracije  OSI imale priliku da razvijaju i iskažu sopstvene potencijale i talente u skladu sa individualnim mogućnostima. 

Opština je za postignuti uspeh osvojila novčanu nagradu u iznosu od 2,3 miliona dinara iz sredstava fonda MDULS, a dodatni nagradni fond u vidu računarske opreme, obezbedio je SKGO iz budžeta projekta  „Unapređenje dobrog upravljanja na lokanom nivou“,  koji se sprovodi u  okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju  opština kroz  unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti –  Swiss PRO“, a koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi  Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Podrška koja je namenjena pobednicima Nacionalnog takmičenja će omogućiti gradovima i opštinama dalje unapređenje dobrog upravljanja, a SKGO će im biti stalan partner u tom procesu  kroz dalje osnaživanje, tehničku podršku i izgradnju kapaciteta u skladu sa principima dobrog upravljanja.