Vesti

Izabrano novih 28 opština i gradova za programe podrške roditeljstvu

Na sastanku Upravnog odbora programa ,,Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru", doneta je Odluka o izboru novih gradova i opština koji će ući u sledeću fazu  implementacije programa na osnovu izveštaja Komisije koja je izvršila evaluaciju i rangiranje prispelih prijava na Javni konkurs. Od 46 dostavljenih prijava odabrano je njih 28 i to: Kruševac, Zrenjanin, Stara Pazova, Vrbas, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Loznica, Inđija, Bela Palanka, Svrljig, Boljevac, Kikinda, Kraljevo, Temerin, Raška,  Knić, Nova Varoš, Veliko Gradište, Vršac, Sjenica, Titel, Mionica,  Prijepolje, Vladimirci, Svilajnac, Ćuprija, Žabalj i Zemun.

Prof. Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelјa zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Upravog odbora, naglasila je da je donošenjem odluke o uključivanju dodatnih 28 opština u program "Razigrano roditeljstvo" ključni korak ka pokretanju druge faze implementacije Programa i da će se u naredne dve godine Program sprovoditi u čak dvadeset odsto  opština u Srbiji (ukupno 33 opštine) čime se približavamo zadatom cilju da čak 60 000 dece i njihovih roditelja oseti dobrobit unapređenih usluga.

"Istraživanja sa roditeljima u pilot lokacijama, pokazuju da je izloženost  podsticajnim praksama od strane roditelja i okruženja veća  za decu uzrasta 13-24 meseca nego za decu ranijem uzrastu, od 0 do 12 meseci a razvojni ishodi mereni instrumentom Uzrast i razvoj deteta su takođe nešto bolji za decu iz starijih uzrasnih grupa", rekla je Đukić Dejanović.

Milka Milovanović Minić, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici rekla je da su tokom obilazaka više od 130 opština i gradova promovisani različiti primeri konkretne podrške roditeljima sa posebnim osvrtom na primenu pozitivnih roditeljskih praksi u izazovima roditeljstva, naglasivši da se  podizanje nivoa informisanosti, znanja i svesti o značaju sprovođenja populacione  politike zasnovane na principima jednakosti, rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti već odražava u lokalnim politikama.

Ovakav odziv opština na javni poziv je dobar znak povećanog interesovanja za programe populacione politike i programe podrške ranom razvoju dece kao i usmeravanju ka pozitivnom roditeljstvu ali I siguran pokazatelj podizanja svesti o značaju lokalnih aktivnosti u promeni demografske slike Srbije. 

U nastavku sastanka Sonja Vujin, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština, predstavila je rezultate evaluacije i rangiranja prijava na konkursu za stručno metodološku podršku roditeljstvu i ranom razvoju dece, izveštaj o progresu i planu daljih aktivnosti iznele su Jelena Zajeganović Jakovljević i Mila Vuković Jovanović, predstavnice UNICEF-a.