Vesti

Završne radionice o upravljanju otpadom održane u Čajetini

Završne radionice u okviru Projekta "Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske, održane su na Zlatiboru u periodu od 26. – 28. aprila 2022. godine. Ovim skupovima prisustvovali su zaposleni KJP "Zlatibor“, predstavnici Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona i Stalne konferencija gradova i opština (SKGO).

Osnovna tema radionica bila je upravljanje otpadom, a na njima je bilo reči o dosadašnjim rezultatima i narednim koracima koje je potrebno preduzeti. Posebna pažnja posvećena je planovima za izgradnju centralne kompostane i reciklažnog dvorišta, uvođenju primarne selekcije otpada u cilju uspostavljanja održivog upravljanja otpadom na teritoriji opštine Čajetina. Ovom prilikom razmotreno je uvođenje novog tarifnog sistema zajedno sa švedskim i srpskim ekspertima. Predlog tarifnog sistema predstavljen je i upravnicima stambenih zajednica, koji su predstavljaju važnu kariku u uspostavljanju novog sistema upravljanja otpadom.

U narednom periodu planirana je realizacija brojnih aktivnosti u Čajetini koje su predviđene planskim dokumentima. U dosadašnjim procesima opština Čajetina je imala podršku dva švedska projekta - jednog koji se odnosi na pomoć lokalnim samoupravama na putu ka EU u oblasti zaštite životne sredine i drugog koji se bavi primarnom separacijom otpada.