Vesti

Generalna skupština NALAS mreže u Beogradu 12 - 13. maja

XVII generalna Skupština Mreže asocijacija jugoistočne Evrope (NALAS) biće održana 12. maja 2022. godine, u Beogradu (hotel Crown Plaza, Ulica Vladimira Popovića 10), sa početkom u 14:30 časova.

Na skupu će učestvovati delegati iz 14 udruženja lokalne samouprave – članova ove mreže.

Prisutnim delegatima obratiće se Tatiana Badan, gradonačelnica moldavske opštine Selemet i predsednica NALAS-a, Aleksandra Maletić, potpredsednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, Maja Mačužić Puzić, državna sekretarka u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Anna Magyar, izvestilac o proširenju Komiteta regiona Saveta Evrope i Fabricio Rosi, generalni sekretar Saveta evropskih gradova i regiona (CEMR).  

Delegati Stalne konferencije gradova i opština na XVII zasedanju NALAS-a su dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca i prvi potpredsednik NALAS-a i Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Tokom Skupštine NALAS-a biće izabrano novo rukovodstvo asocijacije koje se bira po kružnom principu. Predsedavajuća asocijacija tokom narednih godinu dana biće Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO), koju će predstavljati dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja obratiće se učesnicima tokom sesije koja je posvećena razvoju asocijacija lokalnih vlasti i tom prilikom će govoriti o prioritetima SKGO u oblasti reforme lokalne samouprave.

Konferencija o vodama, 13. maj, Hotel Crown Plaza, 9:30 časova

Tokom Generalne skupštine NALAS-a u okviru pratećeg programa, 13. maja sa početkom u 9:30 časova biće održana i konferencija o vodama pod nazivom „Uloga lokalnih samouprava u obezbeđivanju kvalitetne vode i kanalizacionih/ sanitarnih usluga“.

Ovom prilikom prisutnima će se obratiti novoizabrani predsednik NALAS-a dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca, kao i Peter Volf, menadžer fonda, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju komunalnih usluga jugoistočne Evrope. Na konferenciji će, između ostalih, govoriti predstavnica grada Leskovca Maja Milošević Milojić i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.

Konferencija će biti prilika da se pokrene diskusija o jačanju kapaciteta lokalnih samouprava na polju komunalnih usluga u oblasti vodovoda i kanalizacije, izazovima sa kojima se suočavaju lokalne samouprave u regionu na ovom polju, kao i mogućim rešenjima za unapređenje ove usluge.

---------------------------------------------------------

NALAS je mreža udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Evrope, koja okuplja 14 udruženja koja predstavljaju oko 9000 gradova i opština u kojima živi preko 80 miliona stanovnika ove regije. NALAS je osnovan kao rezultat Prvog foruma gradova i regiona Jugoistočne Evrope koji je održan u Skoplju 2000. godine, a sama mreža nastala je u okviru Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i Saveta Evrope. Stalna konferencija gradova i opština je član i jedan od pokretača incijative za formiranje ove mreže. Sekretarijat NALAS-a, sa sedištem u Skoplju, odgovoran je za ukupnu koordinaciju i sprovođenje aktivnosti.

0.Agenda-NALAS 2022 General Assembly.pdf