Vesti

III Generalna skupština NALAS-a

U Bukureštu je, u periodu 13 – 15. decembar, održana III Generalna skupština Nacionalnih asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS). Domaćni Skupštine bila je Asocijacija lokalnih vlasti Rumunije, a mesto održavanja skupa bilo je monumentalno zdanje rumunskog Parlamenta.

Na skupu su učestvovali predstavnici asocijacija Makedonije, Albanije, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Bugarske, Rumunije i Srbije, kao i predstavnici evropskih institucija (Kongres lokalnih i regionalnih vlasti SE, Centra za reformu lokalne smouprave SE ITD.) i donatorskih organizacija (GTZ, SDC). Delegaciju SKGO sačinjavali su: g-din Vladan Vasić, član Predsedništva SKGO,g-din Aleksandar Bućić, sekretar Odbora SKGO za lokalnu samoupravu i lokalne finansije, g-đa Klara Danilović, sekretar Odbora SKGO za urbanizam i g-đica Milena Maksimović, predstavnik SKGO na sastanku oficira za vezu.

13. decembra, uoči održavanja Generalne skupštine, održana su dva okrugla stola. Na okruglom stolu koji je za temu imao fiskalnu decentralizaciju predstavljena su iskustva država u regionu koje u svojim opštinama sprovode ovaj proces (Bugarska i Kosovo), ali je i predstavljem projekat koji će finansijski podržati GtZ, a sprovoditi Stalna konferencija gradova i opština (Unapređenje administriranja lokalnih poreza na imovinu).
Drugi okrugli sto održan istog dana bavio se pitanjem Urbanog integrisanja neformalnih naselja u JI Evropi. Okrugli sto organizovan je u cilju predstavljana kandidatura za pilot opštine u kojima će se sprovoditi projekti u oblasti rešavanja pitanja neformalnih naselja. G-đa Klara Danilović, sekretar Odbora za urbanizam SKGO predstavila je dve opštine koje konkurišu za pilot porjekat iz ove oblasti : Negotin i Kraljevo.

Predstavnik SKGO učestvovao je i u sastanku oficira za vezu NALAS-a. Telo sastavljeno od predstavnika svih asocijacija članica NALAS-a diskutovalo je o pripremama za predstojeću Skupštinu, izbornu proceduru (dogovorene su odgovarajuće izmene predložene izborne procedure), odluku o članstvu Izvršnog odbora NALAS-a. Pored toga, na sastanku su predstavljene kandidature za predsednika i podpredsednike (2) Organizacije koji će, putem tajnog glasanja, biti odabrani na Skupštini. S obzirom na to da je bilo samo dve kandidature za poziciju predsednika, a da je dostavljena samo jedna kandidatura za poziciju potpredsednika, oficiri za vezu su pozvani da informišu članove svoje delegacije da se kandidature mogu podneti do samog početka Generalne skupštine.

Generalna skupština održana je 14. decembra. Skup su otvorili savetnik premijera Rumunije i predsednik rumunske asocijacije lokalnih vlasti, a prisutne su pozdravili i g-đa Sfirloaga iz Kongresa LRV SE, predsatvnici donatora i sam predsednik NALAS-a , g-din Tarzan Milošević.
Pre samog glasanja, koje je bilo centralni događaj Skupštine, predstavljene su kandidature za poziciju predsedsnika i dva potpredsednika asocijacije. Kandidati za poziciju predsednika bili su g-din Tarzan Milošević (Savez opština Crne Gore) i g-din Vladimir Moskov (Asocijacija lokalnih vlasti Bugarske), dok su kandidati za poziciju potpredsednika organizacije bili delegati iz Bugarske, Moldavije i Bosne i Hercegovine (zajednički kandidat dve asocijacije sa ovih prostora). Za poziciju predsednika NALAS-a najviše glasova i ovoga puta dobio je g-din Tarzan Milošević, dok će potpredsednici biti predstavnici asocijacija Bugarske i Bosne i Hercegovine.

U pauzi Skupštine Izvršni odbor NALAS-a se okupio ponovo kako bi bili odabrani članovi Izvršnog odobra. Tri člana Izvršnog odbora u narednom periodu biće: g-đa Dušica Perišić (pozicija blagajnika) , G-din Fatos Hodaj i g-din Brano Jovičić.