Vesti

Konstituisan Odbor za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO

Prva, konstitutivna sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju održana je 9. maja 2022. godine u prostorijama SKGO. Sednicom je predsedavao Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, kao predsednik Odbora istakao je značaj tema kojim se Odbor bavi za lokalne samouprave i njihove građane, a posebno dalekosežnost i posledice odluka koje se donose u ovoj oblasti. Odbor je konstituisan uz prisustvo 12 od ukupno 22 člana, a za zamenika predsednika Odbora izabran je grad Novi Sad.

Odbor će se i u ovom mandatu baviti značajnim pitanjima u oblasti prostornog razvoja, urbanizma, stanovanja, saobraćaja, ozakonjenja, a sve u skladu sa strateškim usmerenjima datim u Strateškom planu SKGO za period 2022-25.

Gosti Prve sednice Odbora bili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI). Svetlana Ristić iz ovog ministarstva je članovima Odbora predstavila Smernice o zaštiti od/prilikom raseljavanja izazvanih razvojnim aktivnostima i podsetila predstavnike opština i gradova na odredbe Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje uređuju ovu oblast. Članovi Odbora su pozvani da daju sugestije na nacrt Smernica. U diskusiji o ovom dokumentu istaknuti su problemi u funkcionisanju lokalnih uprava nastali nakon gašenja direkcija za građevinsko zemljište, koje su bile nosioci projekata raseljavanja, pripremanja i opremanja zemljišta.

Siniša Trkulja iz MGSI napravio je osvrt na nedavno održani Nacionalni urbani Forum u organizaciji MGSI, SKGO i Kancelarije UN u Srbiji. Nacionalni urbani forum okupio je više od 350 učesnika, a otvorene su razne teme urbanog razvoja, kao što su: zelena agenda u urbanom razvoju, održivo stanovanje, kvalitet građene sredine, uloga mladih, rodni aspekti i mnoge druge. Jedanaest javnih prostora iz gradova Srbije biće jedna od tema koju će Srbija predstaviti na Svetskom urbanom forumu koji će se održati sledećeg meseca u Katovicama u Poljskoj. Siniša Trkulja je članove Odbora upoznao i sa dinamikom aktivnosti u vezi sa izradom Prostornog plana Republike Srbije, kao i sa aktivnostima na uspostavljanju E-prostora. Imajući u vidu značaj koji Prostorni plan Republike Srbije ima za lokalne samouprave, posebno za zaštitu budućih planiranih infrastrukturnih koridora i kao osnov za planske procese na lokalnom nivou, članovi Odbora su izrazili nadu da će ovaj dokument biti donet u najskorijoj budućnosti.