Vesti

Skupština NALAS – Regionalna konferencija o vodama i sanitarnim uslugama

Drugog dana Generalne skupstine Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) 13. maja 2022. godine, kao deo pratećeg programa, održana je konferencija „Uloga lokalnih samouprava u obezbeđivanju kvalitetne vode i sanitarnih usluga“. Konferencija je bila prilika za razmenu znanja i iskustva između asocijacija, ali i prilika da se razmisli da li se resursi koriste na održiv način i na dobrobit zajednice.

Skup su otvorili predsednik NALAS-a Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca i Zorica Bilić, iz GIZ ORF-MMS.

Predsednik Cvetanović je istakao da je NALAS bio aktivan na pružanju podrške lokalnim samoupravama u jačanju usluga u oblasti vodovoda o sanitarnih usluga.

„Tokom implementacije regionalne Mreže za razvoj kapaciteta za vodosnabdevanje i sanitarne usluge od 2017. godine ostvaren značajan napredak u jačanju partnerskih usluga za pružanje usluga za razvoj kapaciteta članova NALAS-a. Kao rezultat toga više od hiljadu zaposlenih u opštinama i komunalnim preduzećima bilo je deo mera razvoja kapaciteta ove Mreže. Unapređujući njihove individualne kadrovske, ali svakako i organizacione kapacitete. Ova Mreže je podržala niz mera za razvoj kapaciteta partnerskih udruženja, lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća i to uključuje uspostavljanje Centra za obuku u okviru NALAS-a“, izjavio je Cvetanović.

„NALAS je putem Radne grupe za upravljanje čvrstim otpadom i vodama izradio regionalnu strategiju za sektor vodosnabdevanja i sanitarnih usluga, kao i preporuke politika za udruženja lokalne samouprave u regionu jugoistočne Evrope. Ova strategija će biti predstavljena tokom konferencije i poslužiće kao zajednička platforma za politiku razvoja kapaciteta“, istakao je predsednik NALAS-a.

Zorica Bilić iz GIZ ORF-MMS predstavila je Regionalnu mrežu za razvoj kapaciteta (RCDN) u oblasti vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda. On je istakla dobre rezultate koji su postignuti u radom Mreže u dosadašnjem periodu.

Maja Marković iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) je ovom prilikom istakla da je voda centar ljudskog iskustva, a da iz perspektive UNDRR-a vlada zabrinutost povodom opasnosti koje voda može izazvati. Ona je izjavila da ta zabrinutost proizilazi iz pitanja šta će se dogoditi ako planeta pređe limit globalnog zagrevanja od 1.5. stepeni celzijusovih i postavila pitanje da li će trenutna infrastruktura izdržati taj skok?

Pavle Donev, koordinator GIZ ORF-MMS za Severnu Makedoniju izlagao je razvoju kapaciteta, o ceni budućih investicija u oblasti vodosnabdevanja i sanitarnih usluga.

Miodrag Gluščević, programski direktor u SKGO i član Radne grupe za čvrsti otpad i upravljanje vodama je u svom izlaganju govorio o ključnim izazovima u ovoj oblasti u regionu.

Postrojenje za preradu otpadnih voda u gradu Leskovcu koje je jedan o primera dobre prakse u Srbiji u ovoj oblasti govorila je Maja Milošević Milojić, a ispred Beogradskog vodovoda i kanalizacije na skupu je učestvovala Maja Medenica.

Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, ovom prilikom govorio je o saradnji lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća i značaju unapređenja kapaciteta.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO govorio je o primerima dobre prakse i podršci Stalne konferencije u cilju unapređenja međuopštinske saradnje u oblasti vodosnabdevanja.

„Opštine treba da traže efikasne i isplative načine da svoje kapacitete, koji su nesumnjivo ograničeni, posebno u ovom delu Evrope, stave u funkciju razvoja ovih usluga. Međuopštinska saradnja je jedan od takvih načina jer ona predstavlja fleksibilan način upravljanja koji može pomoći u prevazilaženju problema koje opštine, posebno manje, mogu imati u pružanju usluga zbog svojih ograničenih kapaciteta. U Srbiji su 2018. godine u saradnji ministarstva nadležnog za lokalnu samoupravu i SKGO pripremljene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi koji su omogućile pravni i institucionalni okvir za jačanje međuopštinske saradnje“, naglasio je Tarbuk.

On je naveo uspešne primere međuopštinske saradnje u oblasti vodosnabdevanja, odnosno sanitarnih usluga i istakao: Regionalni sistem za obradu otpadnih voda u Rasinskom okrugu, Regionalni sistem za obradu otpadnih voda  - Kruševac, Brus i Blace i Regionalni sistem za obradu otpadnih voda „Skrapež”. Generalni sekretar SKGO kao važan oblik saradnje, istakao je i saradnju lokalnih samouprava po slivovima koja je pokrenuta u cilju objedinjavanja kapaciteta u zajedničkoj odbrani i delovanju u vanrednim situacijama, uključujući zaštitu voda.

„Ova saradnja koja je inicirana od strane lokalnih samouprava i naše organizacije u saradnji sa nacionalnim institucijama i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, predstavlja izuzetno važnu međuopštinsku inicijativu“, naglasio je Nikola Tarbuk i istakao aktivnosti gradova i opština na teritoriji sliva Zapadne Morave i reke Drine.

 „Takođe, naša organizacija nastavlja intenzivnu podršku razvijanju međuopštinske saradnje. Trenutno radimo na pripremi smernica za formiranje međuopštinskih javnih preduzeća i izradi Modela sporazuma o njihovom formiranju. Očekujemo da će krajem ove godine biti finalizovane i izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima, koje će biti nova prilika da se ovo pitanje još bolje uredi u ovoj veoma važnoj oblasti rada lokalne samouprave, u ključnim lokalnim uslugama“, zaključio je Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.