Vesti

Održana konstitutivna sednica Odbora SKGO za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport

Konstitutivna sednica Odbora za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport održana je 16. maja 2022. godine u hibridnoj formi, u smislu organizacije sastanka u prostorijama SKGO kao i uz mogućnost učešća predstavnika gradova i opština, članica Odbora, preko ZOOM uključenja. Sednicom je predsedavao Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka.

Predsednik Odbora istakao je značaj oblasti i širok spektar tema kojim se Odbor bavi za lokalne samouprave i njihove građane. Odbor je konstituisan uz prisustvo 12 od ukupno 23 člana, a za zamenika predsednika Odbora izabrana je gradska opština Stari Grad, Beograd.

Odbor će se i u ovom mandatu baviti značajnim pitanjima u oblasti obrazovanja, kulture, omladine i sporta, u skladu sa strateškim usmerenjima datim u Strateškom planu SKGO za period 2022-25.

Gost prve sednice Odbora bila je Snežana Žugić, pomoćnik ministra Sektora za omladinu Ministarstva omadine i sporta i ona je istakla aktuelnosti u okviru sektora za koji je nadležna, a odnose se na izradu novog Zakona o mladima i izradu Nacionalne strategije za mlade za period 2022 – 2030. godine. Osvrnula se i na aktivnosti koje Ministarstvo sprovodi u saradnji sa SKGO i na lokalnom nivou, kroz projekte i različite konkurse za mlade na lokalu.

Ispred Ministarstva prosvete, nauke I tehnološkog razvoja, učesnicima sastanka obratio se Milan Pašić, pomoćnik Ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje. Prezentacijom na temu reforme obrazovanja I vaspitanja uz podršku lokalne samouprave, gospodin Pašić se osvrnuo na zakonodavni okvir ključnih propisa koji uređuju nadležnosti lokalne samouprave u ovoj oblasti, analizu škola i trenutnog stanja u JLS, projekte i programe saradnje sa lokalnim samoupravama, kao i predstojeće korake u delatnosti.

Posle prezentacije Strateškog plana SKGO 2022-2025. godine i Akcionog  plana za ovu godinu u oblastima za koje je nadležan Odbor, prisutni su se složili da je svaka od četiri oblasti koju on pokriva izrazito široka po broju tema za diskusiju i razmatranje. Kroz diskusiju o različitim izazovima u obrazovanju, kulturi, mladima I sportu, predloženo je nekoliko tema za naredne sastanke Odbora, za početak, iz oblasti obrazovanja.