Vesti

Lokalne samouprave, informaciono društvo i pristupanje EU - izrađena nova analiza SKGO

Analiza uticaja procesa evropskih integracija na lokalnu samoupravu u Srbiji u oblasti informacionog društva (deo pregovaračkog poglavlja 10 – informaciono društvo i mediji) nastala je u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi SKGO, kao jedna od analiza posvećenih proceni uticaja evropskih integracija Republike Srbije na nadležnosti i kapacitete lokalne samouprave u različitim pregovaračkim poglavljima.

Oblast informacionog društva je važan deo usklađivanja pravnog okvira Srbije sa evropskim i otvara prostor za pregovore o daljem usklađivanju sa propisima EU i razvoju u oblasti elektronske uprave, elektronskog zdravstva, elektronskog pravosuđa i elektronske trgovine. Ova oblast ima veliki uticaj na jedinice lokalne samouprave i od izuzetnog je značaja da gradovi i opštine adekvatno primene nove odredbe i uspostave prakse i standarde informacionog društva.

U Analizi je dat detaljan prikaz pravnog okvira EU u ovoj oblasti i predstavljene su osnovne promene koje donosi pravni okvir Republike Srbije, kao i rezultati Analize kapaciteta JLS. Predstavljanjem iskustava Švedske ukazuje se na niz izazova sa kojima se mogu susresti lokalne samouprave u Srbiji, ali i zakonodavac. Analiza daje preporuke, i to jedinicama lokalne samouprave, Stalnoj konferenciji gradova i opština, kao i javnim organima na nacionalnom nivou za korake koje bi mogli preduzeti kako bi se rad JLS uskladio regulativom kao i sa dobrom praksom u Evropskoj uniji na nivou samouprave.