Vesti

Ključ ka modernijoj upravi

Stalna konferencija gradova i opština aktivno promoviše načela i praksu dobrog upravljanja u lokalnoj samoupravi i zagovara partnerstvo lokalnih organa i organizacija civilnog društva u ostvarivanju razvojnih inicijativa i unapređenju kvaliteta života u lokalnoj zajednici, izjavio je Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO na konferenciji „Partnerstvo – ključ za bolja rešenja“, koja je održana danas u Beogradu.

Konferencija „Partnerstvo – ključ za bolja rešenja“, održava se u okviru Nedelje partnerstva za otvorenu upravu, koja se održava od 16. do 20. maja 2022. godine. Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave i civilnog sektora.  

Generalni sekretar SKGO ovom prilikom izjavio je da je važno što se Partnerstvo za otvorenu upravu, kao multilateralna inicijativa odnosi i na lokalnu samoupravu.

„U lokalnoj zajednici obavlja se i organizuje veliki deo javnih usluga koje su najvažnije za svakodnevni život svakog od nas i tu je javna uprava najbliža građanima. Otvorenost i transparentnost javne uprave i partnerstvo sa građanima, civilnim društvom ili privredom, jeste deo ključnih koraka koji vode punom ostvarivanju demokratije u jednom društvu“, istakao je Tarbuk.

„Stalna konferencija je od samog početka uključena u dijalog sa nadležnim ministarstvima i udruženjima, na definisanju mera i sprovođenju akcionih planova Partnerstva za otvorenu upravu. Kroz partnerstvo sa domaćim institucijama i organizacijama, sproveli smo brojne aktivnosti putem kojih smo nastojali da doprinesemo otvorenosti javne uprave, partnerstvu lokalne samouprave i lokalne zajednice i primeni načela dobre uprave u praksi“, naglasio je on.

„Izuzetno je važno nastaviti jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i svesti građana o važnosti otvorenosti javne uprave i potrebi pune saradnje javnog, privatnog i civilnog sektora. Otvorenost, saradnja i partnerstvo su posebno važni u procesima definisanja ključnih činilaca lokalne samouprave kao što su budžet, razvojna dokumenta ili kvalitet i dostupnost lokalnih javnih usluga. Verujemo da zajedničkim trudom u promovisanju načela dobrog upravljanja i širenju dobre prakse možemo doprineti ostvarivanju vrednosti i načela Partnerstva za otvorenu upravu, što će za ishod imati visok kvalitet usluga građanima i privredi i stvaranje javne uprave koja će doprineti ekonomskoj stabilnosti i povećanju kvaliteta života građana“, zaključio je generalni sekretar SKGO.

Dragana Brajović, šefica Grupe za upravljanje reformom javne uprave u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu je izjavila da je Republika Srbija je od 2012. godine deo svetske inicijative koja za cilj ima da postigne veću transparentnost, odgovornost i uključenost građana u proces donošenja politika.

„Ta inicijativa nazvana je Partnerstvo za otvorenu upravu i ove nedelje se posebno posvećuje pažnja promociji ovih principa širom sveta“, rekla je Brajović.

Ona je izjavila da Partnerstvo za otvorenu upravu treba da okupi različite predstavnike koji svojim idejama i aktivnostima moga da doprinesu unapređenju transparentnosti, javne odgovornosti, osnaživanju građana u procesu donošenja odluka, pristupu informacijama, upotrebi novih tehnologija, borbi protiv korupcije, a sve to radi ostvarivanja efikasnije, otvorenijeg i odgovornijeg rada javne vlasti.

„MDULS kao koordinator partnerstva za otvorenu upravu u Republici Srbiji i celokupnog procesa reforme javne uprave, veoma drži do implementacije pomenutih principa na svim nivoima vlasti, a da bi smo sproveli složene i teške reformske procese i život učinili kvalitetnijim potrebno je da se svi uključimo i radimo zajedno na ostvarivanju željenih ciljeva. Verujem da Partnerstvo jeste ključ za bolja rešenja i da samo angažovanjem svih raspoloživih resursa možemo kreirati upravu koja je po meri svih nas“, naglasila je Dragana Brajović.        

Tokom radnog dela skupa učešće su uzeli predstavnici lokalne samouprave i civilnog sektora iz Kraljeva, Bečeja, Čajetine, Bora i Novog Pazara.

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja međunarodnu inicijativu čija je svrha obezbeđivanje podrške i većeg angažovanja vlada širom sveta u cilju poboljšanja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, kroz izgradnju poverenja javnosti, saradnju sa organizacijama civilnog društva, osnaživanje učešća građana u upravljanju, borbu protiv korupcije, pristup informacijama, upotrebu novih tehnologija, sve u cilju ostvarivanja delotvornijeg i odgovornijeg rada javne vlasti.

Kao učesnica u navedenoj globalnoj inicijativi, Republika Srbija podržava osnovne vrednosti sadržane u Deklaraciji POU, koje su u skladu i sa sprovođenjem opšteg cilja reforme javne uprave Republike Srbije – obezbeđenje visokog kvaliteta usluga građanima i privrednim subjektima i stvaranje javne uprave koja će značajno doprineti ekonomskoj stabilnosti i povećanju životnog standarda građana.

Republika Srbija je do sada izradila tri akciona plana. Od perioda kada je usvojen prvi Akcioni plan do danas, sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu podignuto je na viši nivo, podignut je nivo obaveštenosti državnih organa u vezi sa ovom inicijativom i značajno je unapređena saradnja sa civilnim društvom, što je jedan od glavnih principa otvorene uprave.