Vesti

Konstituisan Odbor SKGO za ekonomski razvoj

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održana je prva sednica Odbora za ekonomski razvoj, 19. maja 2022. godine sa početkom u 11 časova.

Sednicom je predsedavala opština Žagubica, a za zamenika predsednika je jednoglasno izabran predsednik opštine Kanjiža.

U radnom delu su prezentovane teme od interesa za rad Odbora: podsticajna politika kao deo investicione politike, primena Zakona o ugostiteljstvu sa aspekta JLS, ostvareni rezultati i planirani pozivi kao i druge značajne informacije u oblasti ruralnog razvoja za JLS.Na sednici su, pored članova Odbora, bili prisutni predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Gospodin Branislav Pejčić, pomoćnik ministra u Sektoru za investiciona ulaganja, je ukazao na značaj podsticajne politike i isplativost i izdašnost ovakvog instrumenta državne pomoći. Ohrabrio je i lokalne samouprave da u svojim politikama nađu mesta za podršku svojoj privredi kroz Programe lokalnog ekonomskog razvoja i ukazao na dobar primer Programa grada Loznice.

Jelena Sladić Jakovljević iz Turističke inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavila je najznačajnije delove Zakona o ugostiteljstvu odnosno poslove koji su Zakonom povereni JLS: vođenje evidencije (kroz CIS sistem), sprovođenje postupka kategorizacije, bliže uređenje uslova za uređenje i opremanje ugostiteljskog objekta, inspekcijski nadzor, ali i oblast boravišne takse, penala kao i drugih pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Ljiljana Simić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Sektora za ruralni razvoj je predstavila ukratko Nacrt Nacionalnog programa za ruralni razvoj za period 2022-2024 kojim se stvara okvir za sprovođenje politike ruralnog razvoja, definišu mere ( za unapređenje konkurentnosti, za životnu sredinu, za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima,  za pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, za unapređenje kreiranja i prenosa znanja, kriterijumi i finansijska podrška.

Ljiljana Jovanović i Slađana Grujić iz Sektora za ekonomski razvoj SKGO su predstavile ključne aktivnosti sektora u oblastima LERa, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kroz diskusiju, članovi Odbora su ukazali na neophodnost realizacije obuka namenjenih članovima komisije za kategorizaciju objekata, ali i na potrebu uključivanja odbora u inicijative i aktivnosti u oblasti smart specijalizacije, novih tehnologija i trendova, kao i zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Sednici je prisustvovalo 21 od 24 člana. Odličan odziv je ukazao na interesovanje gradova i opština da sarađujuju i razmenjuju iskustvo u vezi sa pitanjima koji su u delokrugu rada Odbora.