Vesti

Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu

Priprema preporuka i nacrta predloga za unapređenje raspodele nadležnosti i odgovornosti između zakonodavnih i izvršnih organa lokalne samouprave

U okviru 36. Skupštine SKGO, održan je okrugli sto na temu „Novi zakonski okvir za lokalnu samoupravu, na kome su učestvovali predstavnici gradova i opština, državnih institucija, nevladinih organizacija, partnera i donatora. Zaključci usvojeni na okruglom stolu, uvršćeni su u Zaključke 36. Skupštine SKGO.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je, 6. decembra 2007. godine, dostavilo SKGO nove Radne verzije zakona o teritorijalnoj organizaciji, lokalnoj samoupravi, lokalnim izborima i glavnom gradu, sa zahtevom da SKGO pošalje svoje sugestije i konkretne amandmane. SKGO je odgovorila na ovaj zahtev i uputila Ministarstvu Zaključke 36. Skupštine SKGO i konkretne amandmane na Radnu verziju zakona o lokalnoj samoupravi. Tom prilikom je SKGO tražila zajednički sastanak sa predstavnicima Ministarstva na kome bi se predstavili amandmani, ali do danas nije dostavljen odgovor Ministarstva na predlog SKGO.

Priprema preporuka i nacrta predloga za poboljšanje raspodele nadležnosti između različitih nivoa vlasti, u skladu sa principom subsidijarnosti i uspostavljanje balansiranog, transparentnog i stabilnog sistema dodele prihoda lok.vlastima u skladu sa evropskim standardima

Socijalna zaštita
S obzirom na potrebe rada Radne grupe za finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti socijalne zaštite, osnovane su 4 podgrupe za sledeće nadležnosti: ustanove za smeštaj dece bez roditeljskog staranja i porodični smeštaj, centri za socijalni rad, ustanove za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju i gerontološki centri i domovi za stare. Zadatak ovih podgrupa je da analiziraju trenutnu situaciju svake od ovih usluga i da iznađu 2 najbolja rešenja u pogledu pružanja usluga. 5. novembra 2007.g. održani su prvi sastanci ovih podgrupa na kojima je usvojen opis posla i metodologija rada za svaku od podgrupa.

11. decembra 2007. održan je 5. sastanak Radne grupe za finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti socijalne zaštite. Tokom sastanka izvestioci 4 podgrupe su predstavili zadatke i rezultate rada ovih podgrupa, nakon čega je usledila diskusija. Odlučeno je da se u prvoj polovini februara 2008.g. održi okrugli sto na kome bi se raspravljalo o izveštajima podgrupa.

Obrazovanje
18. decembra 2007. održan je konstitutivni sastanak Radne grupe za izradu finansijskih aranžmana za prenos nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti obrazovanja. Radna grupa će se fokusirati na jačanje uloge lokalne samouprave u oblasti obrazovanja. U radu ove grupe učestvuju predstavnici relevantnih organa i učesnika ovog procesa – Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za prosvetu Skupštine Republike Srbije, SKGO, domaći stručnjaci, stručnjaci Saveta Evrope. Na sastanku je utvrđen sastav i mandat Radne grupe. Sledeći sastanak Radne grupe biće održan krajem januara 2008.g.

Priprema preporuka i nacrta predloga za uspostavljanje imovine lokalne samouprave
U dogovoru sa predstavnicima Saveta Evrope i USAID programa podsticaja ekonomskog razvoja opština, a u skladu sa jednoglasno usvojenim zaključkom sa 12. sednice Predsedništva SKGO, državnom sekretaru Ministarstva finansija, g. Slobodanu Iliću, poslat je dopis o imenovanju predstavnika SKGO za članove Radne grupe za izradu Nacrta zakona o javnoj imovini i to: Strahinja Sekulić, javni pravobranilac grada Beograda, Petar Vujadinović, načelnik opštinske uprave u opštini Užice i Zlatko Stefanović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union. S obzirom da SKGO nije dobila odgovor na pomenuti dopis, Ministarstvu finansija je, 14. decembra 2007. g. upućen novi dopis kojim je SKGO tražila informaciju o tome da li je formirana Radna grupa i da li su kandidati SKGO uvršćeni u sastav Radne grupe. Do danas SKGO nije dobila povratnu informaciju od Ministarstva finansija.


Priprema preporuka i nacrta predloga za jačanje statusa zaposlenih u lokalnoj samoupravi
Savetodavni centar SKGO završio je prikupljanje predloga i sugestija od strane opština i gradova na temu zakonskih rešenja za jačanje pravnog i materijalnog položaja zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Ovi materijali su upućeni lokalnom ekspertu na projektu 1, kako bi poslužili za izradu dokumenta - Analiza pravnog statusa lokalnih službenika. Pomenuta analiza je završena i predata SKGO i Savetu Evrope.