Vesti

Podrška SKGO planiranju aktivnosti gradova i opština u oblasti javnog zdravlja

Održavanjem regionalnih radionica, u periodu od 11 - 19. maja zaokružen je proces podrške za planiranje konkretnih mera za unapređenja javnog zdravlja na lokalnom nivou koju je u prethodnom periodu SKGO pružala lokalnim samoupravama u okviru aktivnosti projekta „Institucionalna podrška SKGO“, koji podržava Vlada Švajcarske.   

Na radionicama održanim u Nišu, Požegi, Banji Koviljači, Vrdniku, Kanjiži i Beogradu predstavljeni su modeli dokumenata za planiranje, programiranje i finansiranje konkretnih aktivnosti u cilju unapređenja stanja javnog zdravlja u lokalnoj zajednici. Na radionicama je prisustvovalo 260 učesnika iz 95 gradova i opština. Učesnici su dolazili iz gradskih i opštinskih uprava, zavoda i instituta za javno zdravlje, domova zdravlja i bolnica, kao i organizacija civilnog društva. U pitanju je nastavak dugogodišnje sistemske podrške,

Da se podsetimo, od 2010. godine je kroz ovaj projekat počelo zagovaranje i  sistemska podrška uspostavljanju i modelovanje i institucionalnog, zakonskog, strateškog i operativnog okvira u oblastima javnog zdravlja na lokalnom nivou, a u saradnji sa najširim krugom partnera, pre svega gradovima i opštinama, Ministarstvom zdravlja i mrežom zavoda i instituta za javno zdravlje, na čelu sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut”.

Ovaj proces je karakterisao razvoj po principu ”odozdo na gore”, ili “od lokalnog ka centralnom”, i potpuno se oslanjao na potrebe i iskustva lokalnih samouprava u praksi. Najpre je prepoznata potreba umrežavanja i razvoja partnerstva u oblasti zdravlja na lokalnom nivou, što je i postignuto osnivanjem prvih saveta za zdravlje u gradovima i opštinama. SKGO je izradila modele Odluke o osnivanju Saveta i Poslovnika Saveta. Ministarstvo zdravlja je savete prepoznalo u Zakonu o pravima pacijenata (2013. godina), od kada su ova tela postala obavezan lokalni mehanizam nadležan za oblast zdravlja i do danas su osnovani u svim gradovima i opštinama.

Poplave 2014. su donele nove izazove, a saveti za zdravlje pokazali su se veoma korisni u zbrinjavanju i brizi za zdravlje stanovnika ugroženih opština, te su nadležnosti lokalne samouprave i saveta za zdravlje precizirane Zakonom o javnom zdravlju (2016. godina). Stalna konferencija gradova i opština je kao član radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu ovog zakona imala značajnu ulogu pri prepoznavanju značaja saveta za zdravlje kao institucionalnog mehanizma. Od tada su, kao obavezni članovi saveta za zdravlje, predviđeni i predstavnici instituta/zavoda za javno zdravlje. Nacionalnom strategijom za javno zdravlje (2019. godine) definisana je uloga gradova i opština, ali i SKGO u procesu sistemskog unapređenja javnog zdravlja. Sledeća faza je bila izrada lokalnih planova za javno zdravlje, lokalnog dokumenta koji na sistemski način predviđa aktivnosti lokalne samouprave i drugih aktera u oblasti javnog zdravlja, a na osnovu utvrđenih stvarnih potreba stanovništva.

Izrada i usvajanje planova javnog zdravlja jedna je od najvažnijih zakonskih obaveza gradova i opština u ovoj oblasti sa aspekta jačanja uloge lokalne samouprave u ovoj oblasti. Podrška SKGO u sprovođenju ove nadležnosti nije izostala: izrađen je Priručnik za strateško planiranje javnog zdravlja na nivou gradova i opština - Mapa puta, model Plana javnog zdravlja sa razrađenim akcionim planom, održano je tri ciklusa podrške strateškom planiranju javnog zdravlja od 2017. do danas.

Korona je usporila ovaj proces, ali od 82 jedinice lokalne samouprave koje su bile obuhvaćene podrškom, 43 je usvojilo planove sa akcionim planom javnog zdravlja, a 38 je u procesu usvajanja. Stanje javnog zdravlja na lokalnom nivou pratimo i analiziramo sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” već tri godine za redom. Dokazano je ono što smo pretpostavljali: podrška SKGO je neizostavan faktor uspešnog planiranja u oblasti javnog zdravlja na lokalnom nivou.

Ipak, saradnja SKGO i lokalne samouprave nije završena kod procesa planiranja: sa strateškog, trebalo je preći na programski, operativni nivo. Zakon o javnom zdravlju predviđa godišnje usvajanje programa javnog zdravlja, na osnovu usvojenog akcionog plana. Programi su jednogodišnji dokumenti, i predstavljaju narativni opis za planiranje budžeta lokalne samouprave, odnosno za transparentno i svrsishodno usmeravanje javnih sredstava na najznačajnije aktivnosti usmerene na unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici. U tom cilju, SKGO je obezbedila još jedan vid podrške svojim članicama - izrađen je model strukture programa javnog zdravlja, razrađeni su modeli programa, kao i kalendar programiranja i budžetiranja javnog zdravlja. Ovim dolazimo na početak ove vesti, odnosno na održane radionice u okviru kojih je SKGO predstavila ove modele. Svi ovi instruktivni materijali biće uskoro stavljeni na raspolaganje gradovima i opštinama u Srbiji.

Značaj ovog procesa ne sastoji se samo u važnosti svakog od segmenata podrške koju je SKGO pružila svojim članicama u prethodnom periodu, već i u podizanju svesti stručne i celokupne javnosti o značaju preduzimanja konkretnih mera za očuvanje i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici. Ovih dana pokrenute su i konkretne inicijative na lokalnom nivou koje će doprineti da još veći broj gradova i opština otpočne sa sistemskim planiranjem javnog zdravlja. SKGO ostaje i dalje tu da daje „vetar u leđa“ ovom procesu.