Vesti

Uprava na lokalnom nivou kao osnova dobre javne uprave

Kvalitetna saradnja lokalne uprave i civilnog društva u cilju razvoja lokalnih sredina, pitanje je na koje je Centar za evropske politike (CEP) stavio u fokus skupa „Kvalitetna uprava na lokalnom nivou – noseći stub dobre javne uprave“, koji je održan 31. maja, u Beogradu. Lokalna uprava ima veliki značaj i njeno kvalitetno funkcionisanje ključni su kako bi građani bili zadovoljni, u skladu s tim značajna je uloga civilnog društva, koje može dati doprinos u procesima planiranja i donošenja odluka, ali i praćenja realizacije predviđenih aktivnosti.

Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP otvarajući skup istakao je da je Inicijativa Pratim JA pokrenuta da istakne značaj lokalne uprave koja je kod organizacija civilnog društva nedovoljno prepoznata.

„Fokus Inicijative je na osnaživanju organizacija civilnog društva u cilju praćenja reforme javne uprave, naročito na lokalu“, rekao je Majstorović uz naglasak da ova Inicijativa stavlja građane u prvi plan.   

Martin Klauke, šef sektora II operacija u Delegaciji Evropske unije istakao je da Evropska unija prati temeljno reformu javne uprave i da je zastupljena u godišnjim izveštajima.

„Ponekad zaboravimo lokal jer smo fokusirani na centralni nivo, ali upravo se na lokalu pružaju usluge i građani se najviše angažuju, tako da se tu vidi kvalitet usluga koji im država pruža“, istakao je Klauke.

On je naglasio da se u kontekstu reforme javne uprave vidi prostor za unapređenje u oblasti depolitizacije javne uprave, kao i procesu zapošljavanja kadrova koji su na položaju. Posebno je istakao primenu zakona, pre svega Zakona o planskom sistemu koji predviđa učešće javnosti u kreiranju politika, ali i oblast planiranja kapitalnih investicija uključujući i investicija na lokalu sa ciljem postojanja transparentnosti u planiranju ovih projekata.        

Ljiljana Uzelac, načelnica Odeljenja za strateško planiranje dobre uprave iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je istakla zadovoljstvo učešćem na događaju koji je posvećen kvalitetu usluge na lokalu.

„Iako se centralna uprava bavi zakonodavnim pitanjima, složićemo se da ta zakonodavna rešenja moraju da se testiraju na lokalnom nivou, kako sa stanovišta tehničkih, tako i kadrovskih kapaciteta“, izjavila je Uzelac.

Ona se složila sa rezultatima akcije Pratim JA, gde je navedeno da većina građana ili ne zna ili nema mogućnosti da iskaže svoje mišljenje ili iskustvo u vezi sa uslugama koje se pružaju na lokalu.

„Nema jednostavnih mehanizama putem kojih bi građani dali mišljenje, a mi prikupili informacije koje bi nam bile signal šta možemo da ispravimo u praksi uprave, odnosno u zakonodavnom okviru“, rekla je Ljiljana Uzelac koja je naglasila i da je Ministarstvo došlo do sličnom zaključka tokom planiranja reforme javne uprave.

„Upravo zbog toga stvaranje standarda i mehanizama za prikupljanje mišljenja građana o uslugama uprave nalaze se u strategiji i to nam je cilj do kraja naredne godine“, izjavila je Uzelac.    

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO istakao je da dobro upravljanje predstavlja temeljnu vrednost demokratije, odnosno principe koje javna vlast treba da poštuje kroz odgovaranje potrebama građana i učešće građana u odlučivanju, otvorenost, transparentnost i odgovornost, poštovanje vladavine prava, ljudski prava i jednakosti svih građana, etičko i anti-korupcijsko postupanje, efikasno i dostupno sprovođenje lokalnih usluga.

„Stalna konferencija već godinama, na različite načine, podržava primenu načela dobrog upravljanja u svakodnevnom funkcionisanju lokalne samouprave, kako kroz zagovaranje unapređenja nacionalnog i lokalnog pravnog okvira, tako i kroz jačanje kapaciteta lokalne administracije za primenu ovih principa u praksi“, izjavio je Tarbuk.

Generalni sekretar SKGO je naglasio da je saradnja i dijalog javnog, privatnog i civilnog sektora preduslov za održiv i optimalan razvoj lokalne zajednice, koji prevazilazi sve političke i društvene razlike.

„Mi zagovaramo i potrebu aktivnog partnerstva lokalnih organa i organizacija civilnog društva u ostvarivanju razvojnih inicijativa i unapređenju kvaliteta života u lokalnoj zajednici. Kao asocijacija svih opština i gradova u Srbiji, naša organizacija ima specifičan položaj. S jedne strane, mi smo asocijacija lokalnih vlasti, a sa druge smo po pravnom statusu i sami nevladina organizacija. Sa tog stanovišta nastojimo da razumemo poziciju i lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva i svesni smo izazova sa kojima se i jedni i drugi susreću, ali i velikog potencijalna koji postoji u dobroj saradnji ova dva sektora“, zaključio je Nikola Tarbuk.

U nastavku skupa održan je panel Lokalna uprava iz perspektive civilnog društva u okviru koga je predstavljena inicijativa Pratim JA u koju je uključeno 17 gradova i opština. U uličnim akcijama organizovanim u tim lokalnim samoupravama učestvovalo je 5200 građana, koji su dali mišljenje o lokalnoj upravi. Panelisti su posebno diskutovali o podršci koju su organizacije civilnog društva dobile u okviru Inicijative, kako bi postale stručan i pouzdan partner u kreiranju javnih politika i reformskim procesima na lokalu.

Kako bismo mi uredili svoju lokalnu upravu: građani imaju reč, bila je tema drugog panela u okviru koga su građani predstavili svoja iskustva sa upravom. Ovo je bila prilika da panelisti iznesu mišljenje o lokalnoj upravi – zašto imaju negativan ili pozitivan stav, šta najviše zameraju, kao i šta im se dopada, da li su i koliko informisani i aktivni u svojim lokalnim upravama, kako za njih izgleda idealna uprava i kako bi je unapredili da imaju moć odlučivanja.