Vesti

Predstavlјen Nacrt Strategije za međunarodnu saradnju grada Kragujevca

U Biznis inovacionom centru održana je prezentacija Nacrta Strategije razvoja međunarodne saradnje grada Kragujevca, koja je realizovana u okviru paketa podrške „Uspostavlјanje i razvoj međuopštinske saradnje Grada Kragujevca sa gradovima i opštinama drugih država“. Paket podrške deo je projekta “Institucionalna podrška SKGO – treća faza” koji Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici javnih preduzeća, ustanova kulture i zainteresovani pojedinci.

Kragujevac ima tradiciju međunarodne saradnje i smatrali smo da ona mora da dobije jedan institucionalizovan i strateški oblik, čime će Kragujevac biti prvi grad koji će imati jedan ovakav dokument, rekla je Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO. Naša želјa je da u okviru Paketa podrške koji traje do kraja jula ove godine, uspostavimo i prve kontakte sa nekom partnerskom opštinom. Izradili smo ličnu kartu grada Kragujevca, kriterijume za odabir i listu potencijalnih partnerskih gradova ili opština i za sada ostvarili prve kontakte sa jednom opštinom u Francuskoj, rekla je Vukmirović i dodala da će ceo paket podrške biti zaokružen ostvarivanjem saradnje sa jednim gradom odnosno opštinom u Evropskoj uniji a na osnovu izrađene Strategije.

Oblast međunarodne saradnje je ogroman potencijal za grad Kragujevac, jer razmenom iskustava sa drugim gradovima, mnogo toga možemo da naučimo, mnoga znanja da primenimo i uočimo šta je dobro za nas a kojim putem ne treba da idemo, kazao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i dodao da se Strategijom ova oblast institucionalizuje, sistematizuje i uređuje planski a ne oslanja se na ličnu procenu lјudi koji se nalaze na određenim pozicijama.

Strategija međunarodne saradnje predstavlјa planski dokument kojim grad Kragujevac, na osnovu analize stanja, određuje osnovne postavke i strateške pravce uspostavlјanja i razvoja multilateralne i bilateralne saradnje. Strategija je usklađena sa osnovnim razvojnim trendovima grada Kragujevca u oblasti kulturno – istorijskog i industrijskog nasleđa, IT, metalske i kreativne industrije, inovacije i obrazovanja, zaštite životne sredine, turizma dobre privrede i privrede.

Cilј Paketa jeste podizanje svesti jedinica lokalne samouprave o značaju strateškog pristupa međunarodnoj saradnji, kao prvom koraku u utvrđivanju politike međunarodne saradnje, identifikacija pravaca i vrsta saradnje u dužem vremenskom periodu, izgradnja institucionalnih kapaciteta grada Kragujevca za međunarodnu saradnju i uspostavlјanje bilateralne saradnje sa pojedinačnim gradom tj. opštinom iz inostranstva.

Javna rasprava o Nacrtu Strategije međunarodne saradnje grada Kragujevca za 2022.godinu traje do 6. juna 2022. godine, do 12.00 časova. Sve zainteresovane institucije, organizacije i pojedinci da uzmu učešće u javnoj raspravi svoje primedbe i predloge mogu dostaviti na e-mail javnaraspravams@kg.org.rs.

Tekst Nacrta Strategije

FOTO: GRAD KRAGUJEVAC

VIDEO: YOUTUBE RTV Kragujevac