Vesti

Predstavljeni rezultati projekta međuopštinske saradnјe

U Beogradu je održan svečani skup povodom predstavlјanja rezultata projekta „Unapređenja međuopštinske saradnje u cilјu jačanja kapaciteta servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“, namenjen osobama sa invaliditetom, u kome su učestvovali Grad Beograd i Novi Sad i Gradske opštine Vračar i Savski venac. Projekat je podržan od strane Vlade Švajcarske.

Svečani skup otvorio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović . „Cilј projekta bio je da se posebnim Servisom podrške osobe sa invaliditetom aktivnije uklјuče u sve oblasti života, ali i vođenje samog projekta. Nadam se da ćemo ovim projektom dati primer i drugim opštinama i gradovima Srbije kako bi pošli primerom Novog Sada, Vračara i Savskog venca“, rekao je Mladenović.

Savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković dodala je da je pionirski korak u ovom projektu bilo formiranje Servisa podrške u komunikaciji i mobilnosti. „U  proteklom periodu Servis je razvijan i unapređivan. Međusobno smo razmenjivali znanja, iskustva i primere dobre prakse. Uspostavili smo takođe uspešnu saradnju i sa udruženjima građana osoba sa invaliditetom u našim gradovima i opštinama.“, izjavila je savetnica.

Predsednik Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan Nedelјković istakao je da je pomoć osobama sa invaliditetom civilizacijski iskorak. Podsetio je da je Opština Vračar u proteklom periodu uradila puno na pristupačnosti mobilijara osobama sa invaliditetom, zbog čega je i nagrađivana od strane ombudsmana i Stalne konferencije gradova i opština.

Predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić istakao je da će se tehnološka rešenja i dobra praksa iz ovog projekta lako implementirati i u druge lokalne sredine, te zahvalio svima koji su dali doprinos u njegovoj realizaciji.

Irena Lakobrija Delić, koordinatorka projekta predstavila je ostvarene rezultate projekta koji su doprineli većoj pristupačnosti informacija, ali i bezbednosti osoba sa invaliditetom kada je reč o vanrednim situacijama, a zatim uručila zahvalnice donatorima za podršku realizaciji projekta.

Zahvalnicu su primili Darko Drndić ispred Stalne konferencije gradova i opština, Mirjana Pavlović Brajović ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ana Ranković ispred DDOR osiguranja.

„Ovaj projekat međupštinske saradnje je jedan od bolјih projekata koji je realizovan, a koji je podržala Stalna konferencija gradova i opština. Biće nam zadovolјstvo da kao primer dobre prakse, upoznamo i ostale lokalne samouprave u Srbiji sa rezultatima i aktivnostima ovog projekta“, izjavio je Darko Drndić ispred Stalne konferencije gradova i opština.