Vesti

Usvojen prvi strateški dokument u oblasti međunarodne saradnje na lokalnom nivou u Srbiji

Odbornici Skupštine grada Kragujevca su na sednici održanoj 24. juna 2022. godine usvojili Strategiju za međunarodnu saradnju ovog Grada, čija je izrada trajala od decembra prošle do juna ove godine. Izrada Strategije, prvog dokumenta ove vrste u Srbiji, deo je aktivnosti u okviru paketa podrške „Uspostavlјanje i razvoj međuopštinske saradnje Grada Kragujevca sa gradovima i opštinama drugih država“, dok je paket podrške deo projekta “Institucionalna podrška SKGO – treća faza” koji Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.

„Zahvaljući partnerima iz SKGO kao i članovima Radne grupe za izradu Stretegije i njihovoj posvećenosti u prethodnih 6 meseci, sada možemo da se pohvalimo da je Kragujevac prvi u Srbiji, ovog puta kada je reč o oblasti međunarodne saradnje“, istakao je Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za međunarodnu saradnju.

Strategija međunarodne saradnje je planski dokument kojim grad Kragujevac, na osnovu analize stanja, određuje osnovne postavke i strateške pravce uspostavljanja i razvoja multilateralne i bilateralne saradnje. Strategija je usklađena sa osnovnim razvojnim trendovima grada Kragujevca u oblasti kulturno – istorijskog i industrijskog nasleđa, IT, metalske i kreativne industrije, inovacija i obrazovanja, zaštite životne sredine, turizma, dobre privrede i sporta.