Vesti

Održana završna radionica o cirkularnom kulturnom turizmu u okviru projekta BeCultour

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO), u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig i u partnerstvu sa još 14 međunarodnih organizacija, dobila je podršku iz EU Programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020 za projekat “BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma”, a koji se tiče unapređenja i inovativnog razvoja u oblastima: kulturnog, istorijskog, religijskog i prirodnog nasleđa i turizma u šest evropskih oblasti – među kojima je i Vojvodina, odnosno pomenute opštine.

Nakon prve dve faze participativne izrade akcionog plana, tokom koje je sprovedeno 9 uživo radionica i 9 onlajn sastanaka od decembra 2021.godine – organizovana je i treća, završna dvodnevna radionica radi razmatranja i usvajanja Nacrta akcionog plana u četvrtak i petak, 16. i 17. juna, u hotelu „Novi Sad“ u Novom Sadu.

Na završnoj radionici u procesu participativne izrade akcionog plana za razvoj cirkularnog kulturnog turizma opština Bač, Sremski Karlovci i Irig – 48 učesnika je razmatralo oko 70 tema – strateških i posebnih ciljeva, te mera i projekata, koji bi definisali konkretne pravce i aktivnosti radi sinergetskog delovanja, te osnaživanja lokalnih aktera da apliciraju sa svojim projektima samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim, regionalnim i/ili inostranim partnerima na konkurse raspoloživih fondova.

Dr Jermina Stanojev, predstavnica međunarodnog partnera Upsala Univerziteta je održala predavanje o raspoloživim EU fondovima koji mogu opštinama, ali i lokalnim akterima da budu od koristi pri apliciranju za predloge projekata iz oblasti cirkularnog kulturnog turizma.

Na radionici su pored predstavnika Komisije za izbor najboljih inovativnih rešenja za razvoj kulturnog turizma u Baču, Sremskim Karlovcima i Irigu učestovali i sami predlagači inovativnih rešenja, te su najbolje rangirani predlozi i predstavljeni.