Vesti

Studijska poseta Poljskoj

Na poziv Instituta za ekonomiju životne sredine, nevladine organizacije iz Poljske, desetočlana delegacija iz Srbije je u periodu 9-14. decembra boravila u studijskoj poseti Poljskoj. Cilj ove posete bio je upoznavanje sa stadardima EU u oblasti zaštite životne sredine, načinom funkcionisanja javnih komunalnih preduzeća, a posebno upoznavanje sa načinom prerade otpadnih voda.
Delegaciju su činili predstavnici opština Žitište, Pančevo, Valjevo, Užice i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, a čitav program posete organizovan je uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Poljske.

Prvog dana studijske posete, učesnicima je predstavljen ukupni pregled stanja vodovoda i kanalizacje u Poljskoj, predočene su poteškoće i prednosti finansiranja vodovodno-kanalizacionih investicija iz državnih i fondova EU. Osim toga, predstavljena je i okvirna direktiva EU za vodu, u odnosu na koju su uskladjivani svi zakonski akti Poljske u oblasti vode, komunalnih otpadnih voda i vodoprivrede.
U Poljskoj postoji preko 1300 preduzeća u oblasti vodovoda i kanalizacije, ali i neveliki broj koji su u składu sa stadardima EU. Upravo iz ovih razloga, Poljska ulaže velika sredstva u modernizaciju i unapredjenje rada ovih preduzeća. Stalni rast cena svih komunalnih usluga predstavlja jedan od najvećih problema sa kojim se gradjani suočavaju, a za sve komunalne usługe (grejanje, struju, odnošenje smeća...) potrebno je izdvojiti preko 25 % prosečne mesečne zarade koja iznosi oko 800 eura.
Drugog dana posete učesnici su imali mogućnost da se upoznaju sa jednim od najkvalitetnijih postrojenja za preradu otpadnih voda, načinom njegove izgradnje, procedurama koja je propisala EU u oblasti prerade otpadnih voda kao i složenim procedurami EU prlikom podnošenja projektnih predloga.
U okviru ovog postrojenja koje je smešteno u Krakovu, nalazi se 1200 objekata različite namene postavljenih u duzini od 1 kilometra. Ukupan dnevni kapacitet ove fabrike je 650 hiljada kubnih metra vode. Fabrika je gradjena sredstvima EU, čija je ukupna vrednost preko 80 miliona, od čega je samo preduzeće, putem kredita odobrenim od strane Evropske banke za obnovu i razvoj obezbedilo sredstva u visini od 2o miliona eura.
U nastavku posete prestavljen je prirodni Park Popradzky, koje se nalazi na udaljenosti od oko 140 km od Krakova, a smešten je na obodu Karpatskih planina. Ovaj park, na čijoj se teritoriji nalaze 4 opštine, poznat je po svojim termalnim vodama i banjama, i nalazi se na samoj granici sa Slovačkom. Osim turizma, čijem se boljem razvoju stanovnici ovog kraja nadaju usled ulaska u šengenski sistem viza Poljske naredne nedelje, ovaj je kraj poznat po stočarstvu, poljoprivredi i prehrambenim proizvodima koji se i dalje pripremaju na tradicionalni nacin.
Prilikom posete ovom parku, učesnici su imali prilike da se susretnu sa predstavnicima opština, kao i predstavnicima nekolicine javnih komunalnih preduzeca. U živoj razvijenoj diskusiji sa predstavnicima vlasti , svi ucesnici su se složili da su problemi sa kojima se stanovnici ali zaposleni u administraciji i preduzecima sreću, slični u Slovačkoj i Srbiji.
Predstavnici ministarstva inostranih poslova, sa kojima su predstavnici SKGO imali prilike da se sretnu u odvojenim razgovorima, izrazili su svoje zadovoljstvo aktivnošću i zainteresovanoscu celokupne grupe, a kao nastavak saradnje, predložena je jos jedna studijska poseta Poljskoj, sličnog koncepta ali dužeg trajanja. Ova poseta bi trebalo da bude realizovana do polovine naredne godine. Osim toga, sa predstavnicima opština iz Poljske, dogovorena je okvirna zajednička saradnja u oblasti vodovoda i kanalizacije, koje bi takođe trebalo da bude podržana sredstvima Ministarstva inostranih poslova Republike Poljske.