Vesti

Pripremljeni modeli za usaglašavanje pravilnika o sistematizaciji radnih mesta u organima i službama JLS

Stalna konferencija gradova i opština u prethodnom periodu radila je na podršci gradovima i opštinama u usaglašavanju pravilnika o sistematizaciji sa odredbama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, čijim izmenama i dopunama s kraja 2021. godine je započet proces uvođenja sistema kompetencija u funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi.

S tim u vezi, iz postojećeg modela objedinjene sistematizacije gradskih organa, koji je objavljen 2016. godine, izdvojili smo tipična radna mesta i za opštinske i za gradske organe, kao i organe gradskih opština (PREUZMI), i za ta radna mesta uradili obrasce kompetencija (PREUZMI SVE OBRASCE). Opisi radnih mesta koje smo izabrali su usaglašeni sa propisima koji su u međuvremenu izmenjeni ili su doneti novi, sve u odnosu na one opise radnih mesta objavljene u modelima 2016. godine. Posebno napominjemo da uz ove opise radnih mesta nismo uradili obrasce prethodnih i konačnih opisa poslova i da je to svakako potrebno uraditi u postupku usklađivanja sistematizacije i određivanja kompetencija, u skladu sa Uredbom o kriterijumima za razvrstavanje radnih mesta i merilima za opis radnih mesta službenika u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koja je takođe pretrpela ismene i dopune, i novom Uredbom o određivanju kompetencija za rad službenika u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Posebno ističemo da su predloženi dokumenti samo modeli čija je svrha da budu od pomoći jedincama lokalne samouprave u postupku usaglašavanja sistematizacija i u postupku određivanja kompetencija za radna mesta, što će se uraditi u skladu sa konkretnim potrebama i poslovima koji se obavlјaju u lokalnoj samoupravi.

Pozivamo lokalne samouprave da se upoznaju sa predloženim tekstom oba modela i da ukoliko bude primećeno da u njima ima suštinskih nedostatka, kontakt osoba je Miloš Mucok (milos.mucok@skgo.org). U skladu sa potrebom i dobijenim informacijama, izvršićemo dopune predloženih modela, a o izvršenim izmenama zainteresovane JLS će biti obaveštene.

SKGO je izradila ove modele u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprava i Službom za upravljanje kadrovima Republike Srbije, a uz podršku projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.

NAPOMENA: Pojedinačni modeli akata mogu se pretražiti i preuzeti na linku http://www.skgo.org/modeli-akata, unosom odgovarajućeg pojma/naziva radnog mesta u polje za pretragu.