Vesti

Završen ciklus obuka na temu sprovođenja procesa participativnog budžetiranja

Stalna konferencija gradova i opština održala je u periodu od juna do septembra 2022. godine, ciklus akreditovanih dvodnevnih obuka za zaposlene u lokalnim samoupravama na temu “Sprovođenje procesa participativnog budžetiranja”.

Na šest regionalnih obuka koje su održane u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Leskovcu i Beogradu učestvovalo je 97 učesnika iz 42 grada, opština i gradskih opština.

Cilj obuke je bio osposobljavanje polaznika za uspešnije planiranje i sprovođenje obavezne javne rasprave prilikom planiranja javnih investicija i budžeta, i za druge aktivnosti uključivanja građana/zainteresovane javnosti u proces pripreme i praćenja lokalnog budžeta. U tom smislu, učesnici obuke su pored, pored zaposlenih u budžetskim službama, bili i predstavnici LS koji učestvuju u planiranju budžeta (u različitim oblastima nadležnosti LS) i kapitalnih projekata, zaposleni na poslovima saradnje sa udruženjima građana, zaduženi za koordinaciju odnosa sa javnošću i sl.

Obuka predstavnika LS obavljena je po akreditovanom programu u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u JLS za 2022. godinu, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u JLS za 2022. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije. Polaznici će nakon obrade završnih testova dobiti sertifikat o uspešno završenoj obuci.

Obuke su sprovedene u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.