Vesti

Evropska nedelja mobilnosti - 16-22. septembar

Bliži se početak obeležavanja kampanje Evropska nedelja mobilnosti (16 - 22. septembra), manifestacije čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj podsticanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima i promociju zdravih načina kretanja koja ne štete životnoj sredini, pa je ovogodišnja tema kampanje „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Krećimo se kvalitetnije!“.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) poziva sve lokalne samouprave u Srbiji da se pridruže ovoj manifestaciji organizacijom prigodnih aktivnosti, kroz promociju aktivnih vidova kretanja, i bolje povezanosti naselja na teritoriji svoje opštine/grada.

Kao i prethodnih godina, SKGO poziva rukovodstva gradova i opština da u četvrtak, 22. septembra 2022. godine, ličnim primerom podrže akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ tako što će, zajedno sa svojim saradnicima i zaposlenima u lokalnoj administraciji, na posao doći bez automobila, pešice, javnim prevozom ili biciklom. Ovu aktivnost SKGO organizuje već pet godina za redom, sa sve većim odzivom lokalnih rukovodstava.

Opštine i gradovi  koji žele da podrže i obeleže Evropsku nedelju mobilnosti, potrebno je da se registruju na internet stranici manifestacije: www.mobilityweek.eu, najkasnije do njenog početka, 16. septembra 2022. godine.

Registracijom na sajtu Evropske nedelje mobilnosti, između ostalog, ispunjava se jedan od kriterijuma za konkurisanje za podsticajna sredstva za unapređenje održive urbane mobilnosti u lokalnoj samoupravi koja dodeljuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Podsećamo, po javnom konkursu koje je ministarstvo raspisalo u junu ove godine, sredstva su dodeljena gradu Nišu i opštini Aleksinac.

Za sva eventualna pitanja kontakt osobe su Svetlana Sekulić, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tel. 011/3633-516 ili e-mail svetlana.sekulic@mgsi.gov.rs) ili Klara Danilović, u Stalnoj konferenciji gradova i opština, (tel. 064/870-3310 ili e-mail klara.danilovic@skgo.org)