Vesti

Jačanje uloge gradova i opština u obezbeđivanju usluga zdravstvene zaštite

U organizaciji Stalne konferencija gradova i opština, u periodu od 5. do 7. septembra 2022. godine u opštini Dimitrovgrad, održana je trodnevna radionica iz oblasti organizacije i funkcionisanja zdravstvene zaštite na nivou gradova i opština.

Društvena briga za zdravlje stanovništva, kao i uloga lokalne samouprave u ovoj važnoj oblasti, glavna je tema kojom su se bavili relevantni predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje “Batut” i predstavnici opština i gradova koji su i članovi Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO.

Pravni okvir u Republici Srbiji propisuje prava građana na adekvatnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu. Upravo u ovom cilju, SKGO će u narednom periodu intenzivirati svoj doprinos jačanju uloge lokalne samouprave u cilju obezbeđivanja odgovarajuće zdravstvene zaštite građana na njihovoj teritoriji.

Ova radionica predstavlja polaznu tačku u daljem procesu podrške SKGO svojim članicama, odnosno ukazivanja na značaj uloge gradova i opština kao nivoa vlasti koji je najbliži građanima, posebno u smislu obezbeđivanja odgovarajućih, dostupnih i kvalitetnih usluga. Dalje aktivnosti SKGO u ovoj oblasti odnosiće se na izradu modela lokalnih akata za potrebe organizacije I obezbeđivanje zdravstvene zaštite, čime će gradovima i opštinama biti omogućeno da izdvajaju sredstva iz sopstvenog budžeta za obezbeđivanje posebnih usluga zdravstvene zaštite, na transparentan način i na osnovu utvrđenih stvarnih zdravstvenih potreba svojih građana.

Značajnu ulogu u prepoznavanju značaja ove teme za lokalne samouprave, odnosno lokalne zajednice, imao je SKGO Odbor za zdravlje i socijalnu politiku, ali i predsedavajući Odbora Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, koji je ovoga puta i bio domaćin uvodne radionice na temu zdravstvene zaštite.

Aktivnosti SKGO na unapređenju uloge lokalne samouprave u oblasti zdravstvene zaštite, kao i održana radionica, realizuju se u okviru projekta “Institucionalna podrška SKGO – treća faza”, koji podržava Vlada Švajcarske.