Vesti

Građani donose odluke značajne za lokalnu zajednicu


U cilju unapređenja situacije građanskog učešća na lokalnom nivou, u okviru projekta ``Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza`` osnovana su tela koja okupljaju građane, predstavnike lokalne zajednice. U tri urbane opštine (Valjevo, Loznica i Sremski Karlovci) predviđeno je osnivanje Saveta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave, koji je predviđen i Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutima opština. U tri ruralne opštine (Krupanj, Čoka, Osečina) osnovan je Savet mesnih zajednica, po prvi put u našoj praksi. I jedan i drugi Savet okupljaju građane, predstavnike lokalne zajednice, koji u okviru projekta imaju izuzetno značajnu ulogu: da odaberu temu od značaja za svoju sredinu (opštinu) u okviru koje će se u daljem nastavku projekta realizovati mikro-projekti. U svih šest pilot opština Saveti su formirani i uspešno ostvaruju svoju ulogu. Građani koji su okupljeni u okviru ovih tela po prvi put su se našli pred ovako značajnom i odgovornom ulogom. Na osnovu postojećih strateških dokumenata opštine, analize postojeće situacije, kriterijuma uspostavljenih projektom, ali i sopstvenog utiska kao građana, članovi Saveta koji broje i do 24 osobe, uspeli su da zajednički odaberu temu koja bi bila u skladu sa interesom i od značaja za celokupnu lokalnu zajednicu, a koja će biti predmet daljeg sprovođenja projekta na lokalnom nivou.

U opštini Valjevo, kao i u Čoki i Osečini, kao značajno pitanje uočeni su problemi mladih (u Čoki i dece) dok su u Krupnju članovi Saveta kao značajnu oblast prepoznali turizam. U opštini Loznica, građani su iskazali interesovanje za očuvanje životne sredine. U opštini Sremskim Karlovci očekuje se održavanje drugog sastanka Saveta tokom koga će se građani i ove opštine opredeliti za jednu od važnih oblasti za njihovu sredinu.

U narednom periodu projekat predviđa da se putem različitih načina konsultovanja građana u pilot opštinama dođe do ideja za moguće projekte ili do predloga za izmenu odgovarajućih pravnih akata koji uređuju odabranu oblast. Procesu konsultovanja uslediće konkurs za podnošenje mikro projekata uz pomoć kojih će i ovoga puta građani pokušati da unaprede situaciju u određenoj oblasti na lokalnom nivou. Projekte će moći da podnose lokalna udruženja građana, mesne zajednice, kao i opština u saradnji sa udruženjima građana i/ili mesnim zajednicama. Imajući u vidu da je ovakav postupak uključivanja građanja i konsultovanja njihovog mišljenja potpuno nov u našoj praksi upravljanja na lokalnom nivou, treba istaći da će rezultati koji budu postignuti uticati značajno na uspostavljanje održivosti ovakvog načina participativnog odlučivanja.