Vesti

Podrška malim i nerazvijenim opštinama


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u sklopu projekta Podrška lokalnom razvoju malih i nedovoljno razvijenih opština organizuje potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa osam pilot opština koje su uključene u drugu fazu projekta.

Ceremonija potpisivanja obavljena je u utorak, 4. decembra 2007.

Na skupu su pored ostalih govorili: ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Hakon Blankenborg, generalni sekretar Đorđe Staničić u ime SKGO, Gordana Matković ispred Centra za liberalno-demokratske studije.

Ukupna vrednost projekta je 800 000 evra, a za svaku od osam novih opština koje učestvuju u programu opredeljena su sredstava u iznosu od po 10 000 evra.


Realizaciju projekta Podrška lokalnom razvoju malih i nedovoljno razvijenih opština, SKGO je počela 2006. godine u saradnji sa Timom potpredsednika Vlade Republike Srbije za implementaciju Strategije smanjenja siromaštva, International Management Group-om (IMG) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS) u deset pilot opština: Alibunar, Babušnica, Bela Palanka, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Knić, Lapovo, Mali Zvornik i Sremski Karlovci. Projekat je uključio sledeće aktivnosti: obuku za strateško planiranje, tehničku pomoć i realizaciju aktivnosti za smanjenje siromaštva, kroz finansiranje razvoja prioritne usluge socijalne zaštite u lokalnoj zajednici.

U drugu fazu projekta uključeno je novih osam opština: Batočina, Bojnik, Žitište, Lebane, Medveđa, Nova Crnja, Rača i Sečanj. Za ovih osam opština je karakteristično da, kao i prethodnih deset, imaju visoku stopu nezaposlenosti, negativan prirodni priraštaj, nizak nacionalni dohodak po glavi stanovnika, visok udeo staračke populacije...


Opštine uključene u projekat Podrška lokalnom razvoju malih i nedovoljno razvijenih opština treba da budu jezgro mreže malih i nedovoljno razvijenih opština, kao mehanizma za okupljanje, zastupanje i lobiranje malih i nedovoljno razvijenih opština. Ovakvo udruživanje treba da na primeren način olakša ovim opštinama pristup domaćim i inostranim fondovima, kao i da ih podstakne da efikasnije razmenjuju dobra iskustva i inicijative sa drugim opštinama u cilju smanjenja siromaštva.