Vesti

Predstavljena iskustva Republike Poljske u procesu reforme javne uprave

Jagelonski klub, nestranačko, republičko i nepartijsko udruženje iz Poljske, zajedno sa Ambasadom Republike Poljske u Srbiji i Stalnom konferencijom gradova i opština, organizovao je 26. septembra 2022. godine seminar „Jaka samouprava najbolji način za jačanje demokratije i državne efikasnosti na Zapadnom Balkanu”.

Jagelonski klub je poljsko nepartijsko udruženje sa republikanskim korenima, koji kombinuje karakteristike obrazovne institucije, medija, think tank i građanskog pokreta. Cilj seminara bila je prezentacija poljskog iskustva u oblasti reforme javne uprave, kao i zadataka koje realizuju lokalne samouprave i njihove kompetencije u okviru projektovanja budžeta jedinica lokalne samouprave.

Skup su otvorili Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO i Rafal Perl, ambasador Republike Poljske u Republici Srbiji.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO se zahvalio na prilici da predstavnici naših lokalnih samouprava čuju iskustvo Poljske u oblasti reforme javne uprave, kao i o procesu pristupanja ove zemlje Evropskoj uniji. On je naglasio da je to iskustvo veoma značajno, a naročito imajući u vidu da je Poljska jedan od najboljih primera privlačenja sredstava iz fondova EU koja su na raspolaganju državama kandidatima.

Rafal Perl, ambasador Republike Poljske je istakao značaj uspostavljene saradnje i istakao da je ovo odlična prilika da se predstave rezultati sprovedene reforme u Poljskoj. Naglasio je da je Republika Poljska iskoristila oko 50 milijardi evra iz EU fondova tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji i da mu je drago da se ovim susretom to iskustvo prenosi srpskim opštinama. Ambasador je izjavio da je saradnja srpskih i poljskih lokalnih samouprava izuzetno dobra, a to je ilustrovao podatkom da 26 lokalnih samouprava iz Srbije sarađuje sa kolegama iz Poljske uz očekivanje da će saradnju uskoro uspostaviti Niš i Poznanj.