Vesti

Održana druga sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju

U Velikom Gradištu 5. oktobra 2022. godine održana je druga sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO. Sednicom je predsedavao predsednik opštine Veliko Gradište. Na dnevnom redu sednice bilo je razmatranje najavljenih izmena i dopuna, odnosno revizije Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije. Siniša Trkulja iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavio je dosadašnje aktivnosti na reviziji Strategije. Članovi odbora bili su u prilici da daju konstruktivne sugestije u vezi sa budućim merama i pokazateljima ovog značajnog strateškog dokumenta.

Na sednici odbora je takođe predstavljen izveštaj sa Svetskog urbanog foruma u Katovicama, Poljskoj, na kome je učestvovala i delegacija iz Srbije. Predstavljeni su i aktuelni projekti opštine Veliko Gradište. U nastavku rada članovi Odbora su posetili nedavno rekonstruisanu tvrđavu Ram gde im je predstavljeno ovo jedinstveno kulturno dobro koje je sada značajan faktor u razvoj lokalne turističke ponude opštine Veliko Gradište.

Rad odbora se nastavio i 6. oktobra, kada su članovi Odbora imali priliku da učestvuju na obuci za unapređenje učešća građana u pripremi urbanističkih planova. Predavači na obuci bile su dr Danijela Milovanović Rodić i Ana Graovac.