Vesti

NOVO IZDANJE – Priručnik za privlačenje i realizaciju investicija na lokalnom nivou

Privlačenje investicija je jedna od bazičnih nadležnosti jedinice za LER i podršku ulaganjima. U stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, lokalne samouprave su pre svega fokusirane na poslovnu infrastrukturu kroz infrastrukturno opremanje zemljišta odnosno opremanje industrijskih zona.

Kako bi stvorila jedinstven okvir za izgradnju kapaciteta i postupanje predstavnika JLS angažovanih na poslovima privlačenja investicija i podršku direktnim investicijama, SKGO je tokom 2017. godine izdala Priručnik o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou i ponudila sve potrebne informacije i praktične, optimalne primere u ovoj oblasti, a u skladu sa ulogom koju lokalne samouprave imaju kao subjekt ulaganja prepoznat u Zakonu o ulaganjima. Ovim Priručnikom obuhvaćeni su svi važni aspekti aktivnosti na privlačenju investicionih projekata i podršci investicionim projektima, uključujući razumevanje motiva i pokretača direktnih investicija, specifičnosti pojedinih investicionih projekata i izazove angažovanja na ovim poslovima.

Kako je prošlo skoro pet godina od izdavanja prvog Priručnika o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou, neki delovi više nisu odgovarali aktuelnom stanju i postojala je realna potreba da se isti dopuni, uskladi, revidira, inovira sa novom regulativom i uslovima za privlačenje i realizaciju direktnih investicija kako bi pomogli JLS da se usmerava u ovoj oblasti na pravi način.

Zadovoljstvo je da vam predstavimo inovirano izdanje Priručnika o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou. Nadamo se da će ovaj dokument JLS koristiti i pojačati aktivnosti u pravcu stručne i tehničke podrške investitorima. Priručnik je dopunjen i u delu koji se odnosi na postinvesticionu podršku kako bi JLS ovladale mehanizmima i alatima koji joj mogu pomoći da kompanije pokrenu i nove projekte na istoj lokaciji, ali i u delu strateškog okvira za privlačenje investicija u smislu potpunog usklađivanja sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije.

Preuzmite Priručnik >>>