Vesti

Generalni sekretar SKGO na konferenciji o lokalnim vlastima u Minhenu

Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) učestvovao je na konferenciji "LoGov - Lokalna vlast i promenljivi međuodnos između urbanih i ruralnih područja" koja je organizovana 13. i 14. oktobra 2022. godine na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu. Reč je o skupu koji je deo projektne saradnje više desetina univerziteta i organizacija iz celog sveta.

Tarbuk je ispred SKGO i Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) govorio na okruglom stolu "Postojeći izazovi za urbane i ruralne opštine: Kovid-19 kriza i posle nje", a osim njega učestvovali su i Aleksandra Šanti iz KDZ Centra za istraživanje javne uprave iz Beča i Bernd Voringer, gradonačelnik grada Sindelfingena iz Nemačke i predsednik Komore lokalnih vlasti u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Generalni sekretar SKGO podvukao je izazove tokom pandemije virusa Kovid-19 sa kojima su suočile lokalne vlasti u Jugoistočnoj Evropi i ukazao na druge globalne izazove koje imaju lokalne samouprave poput klimatskih promena, demografskih kretanja, urbanizaciju i energetsku situaciju. On je istakao potrebu da se kroz saradnju različitih nivoa javne uprave i saradnju između lokalnih vlasti, razvija sposobnost gradova i opština da odgovore na sve izazove sa kojima se suočavaju.