Vesti

Е-obukа „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji po drugi put organizuje e-obuku „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“, koja će biti održana od 1. do 29. novembra 2022. godine, preko interneta, na platformi SKGO za e-obuku.

Obuka će započeti događajem koji će biti održan u utorak, 1. novembra 2022. godine, u hotelu M u Beogradu (Bulevar Oslobođenja 56a). Na ovom skupu biće predstavljen način rada na e-obuci, a polaznicima će se obratiti ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO. Nakon svečanog otvaranja, polaznicima će svakog utorka do kraja novembra biti predstavljana po tri načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.

Rok za prijavljivanje je ponedeljak 24. oktobar 2022. godine, a zainteresovani to mogu učiniti popunjavanjem kratkog prijavnog obrasca na adresi https://forms.office.com/r/K2Z05GANx9

Ova e-obuka namenjena je svim funkcionerima lokalne samouprave u Republici Srbiji, a cilj joj je da ih upozna sa osnovima etike u obavljanju javne službe, a posebno sa 12 načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, koji je 2019. godine jednoglasno usvojen na 47. skupštini SKGO (www.skgo.org/storage/app/media/uploaded-files/poster-eticki-kodeks.pdf): (1) Vladavina prava i zakonitost, (2) Odgovornost, (3) Otvorenost, pristupačnost i transparentnost, (4) Građansko učešće, (5) Poštovanje izborne volje i ukazanog poverenja, (6) Uzornost, (7) Profesionalnost, (8) Pravičnost, objektivnost i nepristrasnost, (9) Savesno i domaćinsko upravljanje, (10) Lični integritet, (11) Ravnopravnost i nediskriminatornost i (12) Poštovanje i učtivost.

Ova e-obuka sačinjena je tako da bude zanimljiva, interaktivna i praktična, ali ne i odveć zahtevna, a polaznici sami određuju vreme koje će joj posvetiti. Pisani materijal za svako načelo ima dve do tri stranice teksta, a pored je njega svako načelo ilustrovano i kratkom audiovizuelnom animacijom (dva do tri minuta). Animacije su izrađene posebno za ovu obuku, a to je prvi put da SKGO koristi takav nastavni materijal. Pored ovoga, polaznici mogu konsultovati i Vodič za primenu Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave ( http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2573/objavljen-vodic-za-primenu-etickog-kodeksa-funkcionera-lokalne-samouprave). Polaznici će u svakom trenutku na raspolaganju imati podršku dvoje mentora.