Vesti

Nagrade za pristupačnost dodeljene Novom Sadu, Babušnici i Beloj Palanci

Grad Novi Sad i opštine Babušnica i Bela Palanka su dobitnici ovogodišnjih nagrada koje Zaštitnik građana dodelјuje gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji.

Novi Sad je nagrađen za sveobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uklјučivanja osoba sa invaliditetom, a Babušnica i Bela Palanka za doprinos unapređenju pristupačnosti javnih objekata.

Priznanje za razvoj partnerstva javnog i civilnog sektora u kreiranju pristupačnog okruženja i dostupnosti usluga dobio je grad Šabac, a pohvalu za zalaganje za unapređen pristup uslugama Gradske uprave je zaslužio grad Niš. Zahvalnice za učešće na konkursu uručene su predstavnicima Vranja, Leskovca, Smedereva, Sombora i opštine Svilajnac.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da ta institucija već šestu godinu sprovodi javni poziv sa želјom da podstakne i oda priznanje onim jedinicama lokalne samouprave koje su u svojoj sredini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti. Pašalić je podvukao da pristupačnost podrazumeva ne samo pristupačnost fizičkom okruženju, već i informacijama, uslugama i proizvodima, dok dostupnost tih sadržaja čini život potpunijim i dostojanstvenijim. On je ukazao da se o položaju osoba sa invaliditetom ne govori dovolјno, te da vrlo važan aspekt aktivnosti Zaštitnika građana jeste podizanje društvene svesti na svim nivoima o neophodnosti da se preduzimaju kontinuirane i sistemske mere za unapređenje njihovog položaja.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk istakao je da nagrađeni gradovi i opštine služe drugima kao primer, što i jeste jedan od cilјeva da se preko najbolјe prakse promoviše unapređenje svih oblika pristupačnosti. On je posebno naglasio da je podrška sa nacionalnog nivoa važna kroz različite programe i vrste finansiranja da se neke lokalne mere realizuju.

Zaštitnik građana nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na lokalnom nivou već šest godina dodelјuje u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, a ranijih godina i sa Timom za socijalno uklјučivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.