Vesti

Svečano otvorena e-obuka o Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave

Skupom u Beogradu svečano je obeležen početak e-obuke "Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave" koju sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji. Događaju je uživo prisustvovalo oko 70 polaznika - predstavnika lokalne samouprave, a za onlajn pohađanje obuke prijavilo se njih više od tri stotine. Prisutnima su se obratili ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

"Etika je ono na čemu se zasniva poverenje, a sa poverenjem ide i uspeh u našim poslovnim životima. Javni službenici i funkcioneri na svim nivoima koji se pridržavaju etičkih normi u svakoj situaciji, preduslov su za izgradnju stabilnih i jakih institucija koje izlaze u susret potrebama građana", rekao je ambasador Bratu i istakao da je on kao zvaničnik OEBS, završio slične obuke kao što je ova koju danas predstavljamo. 

On je istakao da ohrabruje činjenica da je veliki broj lokalnih samouprava usvojio novi Etički kodeks i da se nada da će to na kraju učiniti svi gradovi i opštine u Srbiji. Ambasador je podvukao, imajući u vidu multietničnost srpskog društva, da mu je drago da je Kodeks preveden na jezike manjina tako da se lokalni službenici u multietničnim sredinama mogu bez teškoća upoznati sa sadržinom dokumenta. 

"Misija OEBS u Srbiji je spremna za nastavak saradnje sa SKGO kako bi zajednički pružili podršku lokalnim samoupravama u izgradnji mehanizama i kapaciteta za uspešnu primenu Etičkog kodeksa", zaključio je Bratu.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, uz reči dobrodošlice, zahvalio se Misiji OEBS u Srbiji na kontinuiranoj višegodišnjoj podršci koju Misija pruža SKGO i njenim članicama i naporima i aktivnostima SKGO na razvoju lokalne demokratije i lokalne samouprave u Srbiji. On je istakao da bi bez te podrške brojne važne inicijative i reformske aktivnosti bilo znatno teže sprovesti, a pojedine bi potpuno izostale. 

"Sa ponosom ističem da je Etički kodeks u potpunosti proizvod našeg rada i da je u potpunosti usklađen sa međunarodnim standardima, a pre svega sa normama Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, krovnog tela svih jedinica lokalne samouprave na našem kontinentu", rekao je Tarbuk i dodao da je to prepoznala kako Vlada Republike Srbije, koja je usvajanje Kodeksa na lokalu postavila kao jedan od ciljeva reformi, tako i Evropska unija koja je ovaj dokument afirmativno pomenula u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama.

Tarbuk je pozvao skupštine gradova, opština i gradskih opština koje ovaj dokument još nisu usvojile, da to učine na nekoj od narednih sednica, uz preporuku da se po usvajanju Etičkog kodeksa formiraju i Saveti za praćenje i podršku kontinuiranom unapređenju njegove primene. Sa tim u vezi, Tarbuk je istakao da je SKGO izradila poseban program obuke namenjen članovima lokalnih saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa, za koji je planirano da prvi put bude izveden tokom 2023. godine. 

Nakon uvodnih obraćanja predstavlljene su osnovne informacije o e-obuci, njeni tehnički aspekti, kao i način rada. 

Ova e-obuka namenjena je svim funkcionerima lokalne samouprave u  Republici Srbiji, a cilj joj je da ih upozna sa osnovima etike u  obavljanju javne službe, a posebno sa 12 načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, koji je 2019. godine jednoglasno usvojen na 47. skupštini SKGO: (1) Vladavina prava i zakonitost, (2) Odgovornost, (3) Otvorenost, pristupačnost i transparentnost, (4) Građansko učešće, (5) Poštovanje izborne volje i ukazanog poverenja, (6) Uzornost, (7) Profesionalnost, (8) Pravičnost, objektivnost i nepristrasnost, (9) Savesno i domaćinsko upravljanje, (10) Lični integritet, (11) Ravnopravnost i nediskriminatornost i (12) Poštovanje i učtivost. Nakon svečanog otvaranja, polaznicima obuke će svakog utorka do kraja novembra biti predstavljana po tri načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, a u svakom trenutku na raspolaganju će imati podršku dvoje mentora.