Vesti

XI Sednica odbora za zaštitu životne sredine


Poslednja sednica Odbora za zaštitu životne sredine SKGO u ovom sazivu, održana je 26. novembra 2007. godine u opštini Odžaci. Sednicom je predsedavo gospodin Radiša Milošević, predsednik Odbora i predsednik opštine Batočina. Bila je ovo i najposećenija sednica Odbora. Pored 24 predstavnika iz 16 opština, sednici su prisustvovali i gosti iz GTZ Projekta za unapređenje komunalnih usluga, udruženja Sekopak, Bol Pakidžinga (Ball Packaging Europe) i KJP Morava iz Svilajnca.


Marija Aranđelović, jedna od koordinatorki projekata u GTZ-u, informisala je članove Odbora o Memorandumu o razumevanju između Ministarstva za zaštitu životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština i Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GTZ, kojim saradnja između centralnih vlasti i jedinica lokalne samouprave dobija novu dimenziju i afirmiše partnerstvo koje je neophodno ostvariti da bi brojni problemi u ovoj oblasti mogli da se rešavaju brže i efikasnije.


Najinteresantnija diskusija je vođena o Nacrtu zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji je trenutno na javnoj raspravi i za koji je i SKGO pozvana da dostavi mišljenje o ovom zakonskom predlogu. Rebeka Božović, generalna sekretarka Društva za postupanje sa ambalažnim otpadom “Sekopak”, je za članove Odbora pripremila prezentaciju o ovoj temi sa brojnim informacijama o obavezama koje proističu iz evropskog zakonodavstva, kao i iskustvima zemalja članica EU i onih koje su ove probleme rešavale u periodu svoje tranzicije. Istaknito je da je Nacrt zakona usklađen sa EU Direktivom o ambalaži i ambalažnom otpadu, da poštuje njena osnovna načela i uvodi princip podele odgovornosti svih privrednih subjekata po principu ``zagađivač plaća``. Ono što je posebno važno da u ovom zakonskom predlogu prepoznaju predstavnici lokalnih vlasti odnosi se na načelo ``dobrovoljnog sporazuma``, kojim se ostvaruje sporazum između Vlade Republike Srbije i svih zainteresovanih privrednih subjekata i partnera, da predviđa mogućnost prenošenja obaveza upravljanja ambalažnim otpadom na treće lice, koje u ime obaveѕnih strana obezbeđuje dalje postupanje sa ambalažnim otpadom i o tome izveštava nadležno Ministarstvo. Ova zakonska rešenja ujedno pružaju mogućnost i jedinicama lokalne samouprave da pronađu nove modele za rešavanje ambalažnog otpada na svojoj teritoriji.


Takvo iskustvo su sa članovima Odbora podelili predstavnici KJP Morava iz Svilajnca, koji su ujedno predstavili i svoj proizvodni program opreme za separaciju komunalnog otpada. U onim opštinama gde su primenjena polovična rešenja, sa nedovoljnim obuhvatom ili neadkvatnom opremom, rezultati ne ohrabruju, već se postiže negativan povratni efekat, koji će se još teže anulirati u narednom periodu. Kao primer uspešne prakse u oblasti zaštite životne sredine domaćini su članovima Odbora obezbedili posetu i razgovor u fabrici HIPOL, u kojoj se sprovode sve propisane mere zaštite, a gde je posebno predstavljen unapređeni sistem za preradu otpadnih voda.


Većina sednica Odbora za zaštitu životne sredine je održana u opštinama koje su članice ovog tela. Bio je to dobar način da se članovi Odbora bolje upoznaju, da neposredno razmene svoje dileme i iskustva, kao i da obiđu neka mesta u Srbiji u koja ih put da sada nije naveo. Tako smo sednice do sada održali u Batočini, Beočinu, Ćupriji, Vrnjačkoj Banji, Ivanjici, Bojniku i Novom Sadu.