Vesti

Održan Partnerski forum u Krupnju

Inicijalni sastanak Partnerskog foruma za izradu Plana razvoja opštine Krupanj održan je 2. novembra uz učešće predstavnika lokalne samouprave, privatnog i civilnog sektora. Izrada Plana razvoja se realizuje u okviru Programa EU Exchange 6“, koji finansira Evropska unija, a podršku procesu pruža Stalna konferencija gradova i opština.

Partnerski forum je, kao primer dobre prakse širokog uključivanja zainteresovanih strana u proces planiranja i dobar instrument za konsultacije i stvaranje partnerstva, zamišljen da bude konsultativno telo za potrebe pripreme i praćenja sprovođenja dugoročnih planskih dokumenata, kao što je Plan razvoja jedinica lokalnih samouprava. Ovo telo pruža mogućnost okupljanja i uključivanja širokog kruga predstavnika lokalne zajednice (privrede, javnih institucija, civilnog sektora, građana) kako bi se na sveobuhvatan način sagledala trenutna situacija, ali i definisali prioriteti razvoja opštine.

Ispred SKGO prisutnima se obratio Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara koji je istakao da naša organizacija u okviru svog mandata pruža konstruktivnu podršku gradovima i opštinama za različite sektorske teme iz nadležnosti lokalne samouprave, ali i za sprovođenje horizontalnih reformskih procesa.

„Strateško planiranje je važan instrument u prilagođavanju promenljivom okruženju i ono omogućava jasno definisanje prioriteta i utvrđivanje najboljeg načina korišćenja uvek ograničenih resursa. Izradom plana razvoja, uz koji je predviđena i izrada srednjoročnih planova osiguraće se veza sa lokalnim programskim budžetom, a donošenjem ova tri dokumenta svaka lokalna samouprava zaokružiće planski i budžetski okvir“, izjavio je Ivan Milivojević.

Načelnik opštinske uprave Milorad Simić rekao je da je izrada ovog dokumenta od velikog značaja za Krupanj. 

"Realizacija ovog projekta je prilika za unapređenje naših kapaciteta, a istovremeno i mogućnost da se čuje šta svi mi koji živimo ovde želimo za našu opštinu", istakao je Simić.