Vesti

Nove inicijative na sednici Odbora za zdravlje i socijalnu politiku

Na sednici Odbora za zdravlje i socijalnu politiku kome su prisustvovali predstavnici iz 16 gradova i opština, a predsedavao dr Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, diskutovano je na teme iz oblasti socijalne zaštite.  

Načini ostvarivanja efikasnijeg korišćenja namenskih transfera u socijalnoj zaštiti je bila prva tema. Naglasak je bio na obavezama koje JLS treba da izvršavaju u skladu sa Uredbom o namenskim tranferima, a kako bi im pravovremeno bila isplaćivana sredstva predviđena ugovorom sa resornim Ministarstvom.  Mapiranje potreba za osnaživanjem kapaciteta JLS za obezbeđivanje usluga socijalne zaštite i efikasno korišćenje namenskih transfera, u okviru kojih spadaju sistematizovana radna mesta sa odgovarajućim opisom poslova kao osnovni preduslov,a zatim i obuke su takođe teme o kojima se diskutovalo. Analizirajući pravni okvir za finansiranje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, došlo se do zaključka da isti predstavlja, u krajnjoj liniji, mogući faktor diskriminacije ranjivih grupa.  


Imajući u vidu da neusklađenost izmedju Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o porezu na dodatu vrednost dovodi do poskupljenja usluga, neravnopravnog odnosa prema pružaocima usluga, te narušava pluralizam pružalaca usluga, SKGO Odbor za zdravlje i socijalnu politiku izglasao je da je potrebno upućivanje inicijative Ministarstvima za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministrstvu finansija radi izmene pomenutog Pravilnika, uz istovremeno obraćanje Stručne služba SKGO Ministrstvu finansija radi davanja mišljenja u vezi sa primenom Pravilnika.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.