Vesti

Konstituisan Odbor za sistemska pitanja i upravu

Na poziv predsednika opštine Medveđa Dragana Kulića, konstitutivna sednica Odbora za sistemska pitanja i upravu održan je 2. novembra u Sijarinskoj Banji. Na sednici je prisustvovalo 14 od 24 člana.

Odborom predsedava opština Medveđa, a prisutne je pozdravio predsednik opštine Dragan Kulić, koji je izrazio zadovoljstvo što predsedava Odborom za sistemska pitanja i upravu SKGO i poželeo kolegama uspešan rad.

Ispred SKGO prisutne je pozdravio Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO, koji je naglasio da je Odbor uvek bio važan forum za inicijative i predloge i istakao nekoliko uspešnih inicijativa, izmenu Zakona o komunalnoj miliciji u smislu omogućavanja opštinama da takođe osnivaju ove službe, inicijative u vezi sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, Zakona o lokalnoj samoupravi i drugi. Zamenik generalnog sekretara je prisutne članove obavestio da je naredna godina jubilarna za SKGO i da su u toku pripreme za obeležavanje 70 godina organizacije.

U nastavku skupa za zamenika predsednika odbora izabrana je Gradska opština Pantelej iz Niša, koju je na sednici predstavljala predsednica gradske opštine Nataša Stanković.

Novak Gajić, šef Odeljenja za politički sistem lokalne samouprave u programskom delu sastanka informisao je Odbor o aktivnostima na izradi smernicama za osnivanje međuopštinskih preduzeća, dok je sekretar odbora Miloš Mucok, predstavio aktivnosti na kojima radi Stručna služba SKGO: podrška razvoju e-pisarnice, paketi tehničke podrške za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta i drugo.