Vesti

Završen ciklus regionalnih obuka za lokalne inspektore zaštite životne sredine

Tokom leta i jeseni 2022. godine, Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Inspekcijom za zaštitu životne sredine, Ministarstvom zaštite životne sredine i Zaštitnikom građana, organizovala je 7 regionalnih obuka za lokalne inspektore zaštite životne sredine. Obuke su održane u Golupcu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Novoj Varoši, Kragujevcu, Nišu i Osečini, na kojima je prisustvovalo više od 140 učesnika, iz preko 90 JLS.

Tokom obuke predstavljen je Priručnik namenjen lokalnim inspektorima za zaštitu životne sredine čiji je cilj da se razrade pitanja značajna za rad lokalne inspekcije koja vrši poverene poslove nad primenom propisa iz oblasti zaštite životne sredine i da se, pre svega, na celovit način sagledaju poslovi lokalnih inspektora i razgraničenje nadležnosti između lokalne i republičke/pokrajinske inspekcije.  

Teme koje su obrađene tokom obuka bile su između ostalog: predstavljanje IPARD projekta, Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagadjujucih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje, nove odredbe iz Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini koje se tiču merenja buke iz ugostiteljskih objekata, ovlašćenja komunalnog milicionera, postupak usvajanja akcionih planova, ovlašćenja inspektora, kontrola rada i odgovornost inspektora  i ostala pitanja od značaja za inspekcijski nadzor.

Obuke su realizovane u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO – treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.