Vesti

Održano 43. zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održao je svoju 43. sednicu od 25. do 27. oktobra 2022. u Strazburu, Francuska. Na zasedanju je učestvovala Delegacija R.Srbije u sastavu: Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša i zamenica šefa Delegacije, Aleksandra Maletić, potpredsednica Skupštine APV I član Delegacije u Veću regiona, Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža i član u Veću lokalnih vlasti i Matija Kovač, poslanik Skupštine APV i zamenik člana u Veću regiona.

Ministar za razvoj zajednica i teritorija Aleksij Černišov i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko obratili su se članovima Kongresa u debati o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine u utorak 25. oktobra popodne.

Na dnevnom redu su bili i izveštaji o primeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Belgiji, Češkoj, Danskoj i Švedskoj. Članovi Kongresa razmatrali su izveštaje o posmatranju poslednjih lokalnih izbora u Beogradu i još nekoliko opština u Srbiji, kao i u Albaniji, kao i izveštaj o posmatranju lokalnih izbora u Holandiji. Pored toga, usvojena je rezolucija kojom se podržava Revidirani kodeks dobre prakse o referendumima, koji su usvojili Venecijanska komisija i Savet za demokratske izbore.

Razmatran je izveštaj „Osnovno pravo na životnu sredinu: pitanje lokalnih i regionalnih vlasti“ kako bi se podstaklo čitanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u oblasti životne sredine i kako bi se lokalna uprava prilagodila ekološkim izazovima. Izveštaj predlaže izradu dodatnog protokola uz Povelju.

Ovom prilikom predstavljen je treći tom Priručnika o ljudskim pravima za lokalne i regionalne izabrane predstavnike o životnoj sredini i održivom razvoju.

Članovi su takođe usvojili izveštaje o regionalnim identitetima, uticaju govora mržnje i lažnih vesti na uslove rada lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika, pametne gradove i regione za pristup upravljanju zasnovan na ljudskim pravima, kao i na prijem žena i dece izbeglica.

Održana je debata o aktivnostima saradnje Kongresa uz učešće zamenika ministra za regionalni razvoj i infrastrukturu Gruzije Mzia Giorgobiani.

Članovi su takođe razgovarali o budućnosti Saveta Evrope i ulozi Kongresa u ovom okviru, uz doprinos izvestioca Parlamentarne skupštine, Fione O'Loughlin, na „Četvrtom samitu za obnovljen, poboljšan i ojačan Savet Evrope“ .

Ostale teme sednice bile su debate o reviziji Evropske urbanističke povelje II – Manifest za novi urbanizam u kontekstu aktuelnih kriznih situacija, kao I o regionalnim finansijama. Pored toga, kao i na svakoj sednici u okviru inicijative Kongresa „Podmladite politiku“, omladinski delegati su učestvovali u debatama i predstavili svoje sopstvene projekte. Među pozvanim gostima bili su Peter Burke, državni ministar za planiranje i lokalnu upravu, u ime irskog predsjedništva Komiteta ministara, David Slama, vršilac dužnosti zamjenika ministra unutrašnjih poslova, Češka Republika, Caroline Conroi, gradonačelnica Dablina, Irska , i Lejla Kajacik, specijalna predstavnica generalnog sekretara za migracije i izbeglice. Na sednici su članovi Kongresa izabrali svog generalnog sekretara Metju Morija.

Više informacija na linku https://www.coe.int/en/web/congress/43rd-session