Vesti

Seminar „Izrada planova za unapređenje jedinica lokalne samouprave“

Seminar „Izrada planova za unapređenje jedinica lokalne samouprave“ će se održati 21. i 22. novembra 2007. godine, u Stalnoj konferenciji gradova i opština, Makedonska 22, VIII sprat, Beograd, sa početkom 12.30 časova. Seminar se realizuje u okviru projekta „Uporedna procena kapaciteta jedinica lokalne samouprave“, koji je deo programa „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji“, a koji SKGO sprovodi uz podršku Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju.

Na seminaru će učestvovati predstavnici 10 pilot opština Srbije i članovi Tima kolega za uporednu procenu kapaciteta. Cilj seminara je usvajanje modela za izradu Plana unapređenja jedinica lokalne samouprave, kao i razmena iskustava o sprovedenim projektnim aktivnostima.

Deset pilot opština, koje su izrazile želju da procene svoja trenutna ostvarenja i sposobnost promene koristeći pomoć kolega iz drugih opština, je uključeno u ovaj projekt: Valjevo, Lajkovac, Trstenik, Medijana (Niš), Veliko Gradište, Užice, Negotin, Čoka, Krupanj i Plandište. Oni će na seminaru usvojiti zajednički model za izradu Plana unapređenja, na osnovu koga će svaka pilot-opština do kraja marta 2008. godine napraviti lokalni plan unapređenja.

Projekat „Uporedna procena kapaciteta jedinica lokalne samouprave“ se realizuje od oktobra 2006. godine. Prvi korak je bio izrada „Instrumenta za uporednu procenu kapaciteta“ po preporukama stručnjaka Saveta Evrope. Ovaj instrument omogućava predstavnicima jedinica lokalne samouprave da ocene svoju efikasnost po pitanju tri svoje najvažnije uloge – upravljanje, vršenje usluga i angažovanje zajednice. Jedinice lokalne samouprave vrše samo-ocenjivanje u odnosu na data merila uz pomoć Tima kolega za uporednu procenu kapaciteta, a zatim izrađuju Planove unapređenja za jačanje svojih prednosti, korišćenje šansi i rešavanje slabosti.