Vesti

Partnerski forum za izradu plana razvoja održan u Šapcu

Održavanjem inicijalnog sastanka Partnerskog foruma, grad Šabac je 14. novembra 2022. godine počeo izradu lokalnog Plana razvoja. Na sastanku foruma učestvovali su predstavnici lokalne zajednice, privatnog i civilnog sektora, a prisutnima su se obratili Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

Partnerski forum je organizovan uz podršku SKGO obezbeđenu u okviru EU Exchange 6 programa, koji finansira Evropska unija, a učesnici su istakli značaj održavanja skupa i procesa širokog uključivanja zainteresovanih strana u cilju stvaranja partnerstva u lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je istakao da radne grupe, koje je osnovala Skupština grada i koje se bave ključnim oblastima, rade već duži vremenski period.

„Radi se na krovnom dokumentu i studiozno smo pristupili tome. Težnja nam je da uključimo što veći broj činilaca kako bismo razgovarali o što većem broju tema i dobili zaključke i monitoring toga na najbolji način. Siguran sam da je ovo pravi put da dobijemo razvojni plan razvoja grada, gde ćemo od 2023. do 2030. godine znati tačno šta su nam prioriteti i u kom smeru želimo da ide budućnost našeg grada“, rekao je gradonačelnik Pajić.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO je istakao da je podrška organizacije bazirana na iskustvima iz dosadašnjeg planiranja u lokalnim samoupravama.

„Naša podrška predstavlja logičan nastavak zalaganja SKGO u promociji koncepta lokalnog održivog razvoja, čiji je naša organizacija jedan od pionira u Srbiji. Planiranje treba da služi uspostavljanju integralnog razvoja i neophodnog balansa između tri osnovna stuba održivog razvoja – zaštite životne sredine, ekonomskog i društvenog razvoja“, izjavio je Tarbuk.

Generalni sekretar SKGO naglasio da je partnerski forum konsultativno telo koje uključuje predstavnike lokalne zajednice koji su uključeni u sve faze rada na planu razvoja, i izrazio nadu da će nakon ovog procesa šira društvena zajednica razumeti zahtevnost procesa kojima upravlja lokalna uprava.