Vesti

Sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO

Druga sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština održana je u Beogradu, 9. novembra 2022. godine, u hibridnoj formi. Sednicom je predsedavao Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva i predsednik Odbora.

U uvodnom delu skupa Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara za zastupanje, pozdravio je prisutne ispred SKGO i istakao značaj postojanja lokalnog zelenog saveta kao institucionalnog mehanizma za unapređenje životne sredine na nivou lokalne samouprave. Kroz rad Zelenog saveta lokalna samouprava uspostavlja dugoročnu, i na jasnim pravilima zasnovanu, saradnju sa civilnim društvom i građanima koji su zainteresovani za rešavanje problema i uspešnu primenu evropskih standarda u oblasti životne sredine. Takođe, gospodin Tomašević je podvukao značaj članova svih SKGO Odbora i pozvao ih da aktivno učestvuju u ovom telu kroz konstruktivne predloge i inicijative. Na sastanku SKGO Mreže Eko poverenika u aprilu ove godine iskazane su potrebe inspektora zaštite životne sredine za dodatnim obukama, pogotovo u vezi novog Zakona o zaštiti od buke, kao i u vezi Uredbe o graničnim vrednostima zagađujućih materija u vazduhu iz postrojenja za sagorevanje, koje su u dogovoru SKGO i Ministarstva zaštite životne sredine sprovedene tokom oktobra i novembra 2022. godine.

Tokom radnog dela sednice, Tina Janjatovć, samostalna savetnica Sektora za upravljanje životne sredine ispred Ministarstva zaštite životne sredine predstavila je Strategiju i Akcioni plan za primenu Arhuske konvencije. Gospođa Janjatović predstavila je ciljeve, strukturu i analitički pristup u okviru Arhuske konvencije.

U nastavku sednice Velisav Pejatović, načelnik Odeljenja za poverene poslove, iz Sektora za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini, predstavio je ispred Ministarstva zaštite životne sredine zaključke i preporuke sa održanih regionalnih obuka namenjene lokalnim inspektorima za zaštitu životne sredine. Gospodin Pejatović zaključio je da neophodno obrazovanje inspekcija za zaštitu životne sredine na svim nivoima, kao i nastavak dobre saradnje između inspektora za zaštitu životne sredine.

U završnom delu sednice Daliborka Djurdjević, viša savetnica Zaštitnika građana, istakla je značaj ove institucije u oblasti životne sredine na lokalnom nivou.