Vesti

Opštine otvaraju vrata kolegama

Opštine koje su u okviru projekta “Nagrada za primer najbolje prakse u lokalnoj samoupravi” osvojile neko od prva tri mesta će u periodu novembar – decembar 2007. godine organizovati dane otvorenih vrata i zainteresovanim opštinama i gradovima predstaviti svoj nagrađeni primer.
Projekat “Nagrada za primer najbolje prakse u lokalnoj samoupravi” se realizuje u okviru zajedničke inicijative Evropske agencije za rekonstrukciju i Saveta Evrope “Jačanje lokalnih vlasti u Srbiji”.

Cilj dana otvorenih vrata je promocija najbolje prakse, unapređenje rada lokalnih vlasti kroz primenu iskustava kolega u svojoj sredini, kao i razvoj kapaciteta zaposlenih na lokalnom nivou.

Dani otvorenih vrata će se održati:

  • 13.11.2007.- Gradska opština Obrenovac sa prvoplasiranim primerom u oblasti borbe protiv socijalne isključenosti, projekat “Kućna nega starih i bolesnih”
  • 23.11.2007.- Grad Novi Sad sa prvoplasiranim primerom u oblasti borbe protiv socijalne isključenosti, projekat “Radni centar za osobe sa invaliditetom”
    i drugoplasiranim primerom u oblasti zaštite životne sredine “Borba protiv Ambrozije u Gradu Novom Sadu”
  • 26.11.2007.- Opština Vranje sa drugoplasiranim primerom u oblasti upravljanja na lokalnom nivou, projekat “ Opštinski infocentar sa tri isturena odeljenja”
  • 30.11.2007.- Gradska Opština Lazarevac sa drugoplasiranim primerom u oblasti borbe protiv socijalne isključenosti, projekat “Povežimo zajednicu”
  • 05.12.2007.- Grad Beograd sa trećeplasiranim primerom u oblasti borbe protiv socijalne isključenosti, projekat “Odluka o pravima u socijalnoj zaštiti” i trećeplasiranim primerom u oblasti unapređenja kvaliteta životne sredine, projekat “Popravimo zajedno”
  • 10.12.2007.- Opština Senta sa prvoplasiranim primerom u oblasti upravljanja na lokalnom nivou, projekat “Unapređenje rada lokalnih vlasti i povećanje efikasnosti u komunikaciji sa građanima”
  • 14.12.2007.- opština Žagubica sa trećeplasiranim primerom u oblasti upravljanja na lokalnom nivou

Na konkurs za izbor primera najbolje prakse u lokalnoj samoupravi bilo je prijavljeno 100 dobrih primera iz prakse, iz 62 opštine. Najviše primera dobre prakse je prijavljeno na temu Borba protiv socijalne isključenosti (45). Na drugom mestu po broju prijava je Upravljanje na lokalnom nivou (33), a najmanje prijava je bilo na temu Unapređenje kvaliteta životne sredine. Tim za ocenu primera iz prakse bio je sačinjen od predstavnika CESID i PALGO centra i SKGO.
Konferencija, na kojoj su izabrani i nagrađeni primeri najbolje prakse u lokalnoj samoupravi, odžana je 27. juna 2007. godine u Beogradu.