Vesti

Održana završna konferencija projekta „Inicijativa za inkluziju – faza 3“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa programom Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ organizovala je završnu konferenciju projekta „Inicijativa za inkluziju – faza 3“ uz prisustvo više od 80 gostiju iz resornih ministarstava, korisnika na projektu i predstavnika lokalnih samouprava.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO istakao je da je kroz saradnju GIZ-a, SKGO i podržanih gradova i opština, u prethodne tri faze ovog projekta, direktna podrška Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a lokalnim samoupravama iznosila je ukupno oko 3,5 miliona evra bespovratnih sredstava. On je dodao da je važna činjenica da je kroz zajedničku saradnju i podršku, oko 800 naših sugrađana pronašlo posao.

„Želim da se posebno zahvalim našim partnerima na svemu što smo do sada zajednički uradili na ovom projektu, kao i opštinama i gradovima sa kojima smo sarađivali, na njihovom predanom radu na ostvarenju planiranih aktivnosti“, rekao je Tarbuk i zaključio da postignuti rezultati pokazuju da zajednički možemo da postignemo pozitivne, vidljive i konkretne promene u životima onih koji su najranjiviji. 

Mihael Engel, vođa komponente u programu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, rekao je da mu je izuzetno drago da smo se svi okupili da predstavimo i proslavimo rezultate treće faze projekta „Inicijativa za inkluziju“ i dodao da ova završna konferencija predstavlja samo jedan od koraka na putu ka inkluzivnoj budućnosti svih korisnika projekta.

„Ono što smo mi u GIZ-u zaključili je da su srpske lokalne samouprave izuzetno inovativne, kreativne i efikasne kada moraju da se izbore sa izazovima na lokalnom nivou. Bili smo svedoci uspostavljanja društvene saradnje i preduzetništva, punktova za promociju zapošljavanja, pa i sajmova na ovu temu, a sve praćeno interaktivnim kampanjama na društvenim mrežama“, rekao je Engel i dodao da je ponekad potrebno samo nekoliko posvećenih i motivisanih pojedinaca kako bi se gradovi i opštine doveli korak bliže inkluzivnom okruženju, dostupnom za sve.

Sofija Osmanović, šefica Odseka za unapređenje položaja Roma u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, osvrnula se na rezultate ostvarene u okviru četvorogodišnje saradnje sa programom „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

„Tokom protekle četiri godine programske saradnje zaposlili smo 970 Roma i pripadnika drugih marginalizovanih grupa, 1947 lica je koristilo mere za podsticanje zapošljavanja, a 518 porodica je dobilo pristup pijaćoj vodi“, rekla je Osmanović i podvukla da je to samo deo ukupnih aktivnosti koje su realizovane.

Biljana Zekavica, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakla je da je neophodna potpuna posvećenost svih aktera u borbi protiv diskriminacije kako bi se obezbedilo ravnopravno učešće u društvenom životu svim našim građanima. Govoreći o položaju Roma, Zekavica je dodala da bi Romi trebala da participiraju u kreiranju onih dokumenata i politika koje se odnose na njih i njihove živote.

Tokom skupa predstavljene su sprovedene aktivnosti i rezultati lokalnih projekata, a kroz tri panel diskusije i iskustva lokalnih aktera u sprovođenju projekata i praktična rešenja u oblasti samozapošljavanja i preduzetništva, kao i iskustva prilikom angažovanja kod poznatog poslodavca. 

Projekat „Inicijativa za inkluziju“ SKGO u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, sprovodi u lokalnim sredinama od 2017. godine, a pokrenut je sa namerom da podrži zapošljavanje marginalizovanih i teže zapošljivih grupa, posebno Romkinja i Roma. Projekat „Inicijativa za inkluziju“ je deo šireg programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija  Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji GIZ sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.