Vesti

Realizovani vebinari na temu zelenih saveta

U periodu od 24. novembra do 2. decembra, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, održana su tri vebinara na temu “Zeleni saveti – obaveze, mogućnosti i izazovi” kojima je prisustvovalo 45 učesnika iz 37 jedinica lokalne samouprave (JLS).

Predstavnici gradova i opština su tokom vebinara dobili sugestije i predloge za nastavak rada Zelenih saveta kao jedinog institucionalnog mehanizma koji obezbeđuje kontinuirano učešće svih zainteresovanih aktera lokalne zajednice u planiranju, odlučivanju i sprovođenju programa i planova u oblasti zaštite životne sredine na lokalu.

Tokom radionice Tina Janjatovć, samostalna savetnica Sektora za upravljanje životne sredine ispred Ministarstva zaštite životne sredine predstavila je Strategiju i Akcioni plan za primenu Arhuske konvencije. Mirko Popović, stručni konsultant SKGO, predstavio je način uspostavljanja i funkcionisanja zelenih saveta na lokalnom nivou, dok su predstavnici NVO „Zeleni dijalog“ upoznali učesnike sa aktivnostima Zelene stolice u prethodnom periodu, kao i prednosti i izazove u ovom procesu.

Takođe, predstavnici JLS imali su priliku da se upoznaju sa primerom dobre prakse funkcionisanja Zelenog saveta u Užicu, koji je predstavila gospođa Svetlana Drakul, rukovoditeljka odeljenja zaštite životne sredine i održivog razvoja grada Užica.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru Programa “Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou”, koji finansira Vlade Švedske.