Vesti

Održan Partnerski forum u Kruševacu na temu izrade Plana razvoja Grada

U Kruševcu je danas održan konsultativni sastanak Partnerskog foruma u okviru izrade Plana razvoja grada Kruševca. Partnerski forum uključuje predstavnike lokalne zajednice, privatnog i civilnog sektora u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, a Kruševac je jedan od 12 izabranih JLS učesnika programa Exchange 6.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović koji je i predsedavao, sastanak je koncipiran kao početna konsultacija za izradu Plana razvoja Grada i konstitutivne je prirode. Za organizacione poslove zadužen je koordinacioni tim.

Aktivnosti koje su prethodile organizaciji Partnerskog foruma su formiranje radnih tematskih grupa, analiza zainteresovanih strana, nacrt analize postojećeg stanja, definisanje snaga i slabosti, šansi i pretnji (SWOT analiza), kao polazni elementi plana neophodni za naredne korake: definisanje vizije, problema, prioritetnih ciljeva i mera.

Zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević je rekao da ova organizacija ima ulogu implementacionog partnera i neposredne odgovornosti u pogledu realizacije planiranih programskih aktivnosti. Radi se o stručnoj podršci za pravilnu i sveobuhvatnu primenu razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, kao i finansijskog upravljanja, kontrole i interne revizije.

Resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije.

Plan razvoja predstavlja sveobuhvatni dugoročni dokument razvojnog planiranja koji definiše prioritetne ciljeve razvoja i mere kojima će se ti ciljevi ostvariti. Takođe, predstavlja osnovu za izradu pojedinačnih strategija i programa, srednjoročnih planova. Svrha Plana razvoja je da prepozna probleme Grada, definiše razvojne ciljeve i mere optimalno koristeći postojeće resurse i potencijale koji treba da omoguće održiv i kvalitetniji razvoj Grada.

FOTO: Grad Kruševac