Vesti

Elektronska pisarnica osnovna tema prvog sastanka Mreže SKGO za elektronsku upravu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je prvi sastanak Mreže za elektronsku upravu u onlajn okruženju pred više od 300 predstavnika iz oko 100 lokalnih samouprava iz cele Srbije. 

Učesnike skupa pozdravio je Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i naglasio da se uvođenjem elektronske uprave u rad lokalnih samouprava očekuje transformacija koja će unaprediti, ubrzati i učiniti vidljivim rad uprave, dok će građanima uprava, kao i usluge koje ona pruža, biti dostupnija, a komunikacija između građana i uprave jednostavnija i lakša.

"Imajući u vidu da je strateški i pravni okvir skoro zaokružen u ovoj oblasti, pred nama je period intenzivnih procesa – pripreme, obuka i tehničke podrške – koji će omogućiti njihovu primenu", rekao je Tarbuk i dodao da razvoj digitalizacije društva u celini, pa i uprave kao njenog segmenta, pretpostavlja razvoj usluga, njihove dostupnosti i pristupačnosti  na svim nivoima, poverenje u njih kao i sigurnost i zaštitu podataka.

Tarbuk je podvukao da ovaj vid reformi predstavlja suštinsku transformaciju organa javne uprave u servis građana. On je poručio da će na tom putu, SKGO pružiti svu moguću podršku svojim članicama, kako bi ovu transformaciju ne samo građani prepoznali kao napredak, već i zaposleni u lokalnim samouprava doživeli kao pojednostavljenje i olakšanje neretko složenih i kompleksnih poslova koje obavljaju.

U nastavku sastanka diskutovalo se o mehanizmu elektronske pisarnice uz učešće Svetlane Jovanović, savetnice u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije. Predočeni su preduslovi koji moraju biti ispunjeni pre početka rada u Pisarnici, u prvom redu popis postupaka, dodela uloga prema Uredbi o kancelarijskom poslovanju i pratećem Uputstvu, nabavka elektrosnkog pečata i slično. 

Ovu aktivnost realizujemo u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.