Vesti

Značaj udruživanja gradova i opština naglašen na 50. skupštini SKGO

Najveći godišnji skup lokalne samouprave, Skupština Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održan je 50. put 7. decembra 2022. godine. Tema pod kojom je ovogodišnji skup održan bila je „Uloga i značaj udruživanja gradova i opština u razvoju lokalne samouprave“.

Skup je počeo istorijskim prikazom održanih skupština od osnivanja organizacije, razlozima za udruživanje lokalne samouprave, kao i temama koje su bile u fokusu gradova i opština u proteklih nekoliko decenija. Ovogodišnja skupština održana je u susret velikom jubileju koji će biti obeležen sledeće godine - sedam decenija postojanja SKGO.

Otvarajući skup dr sci. med Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca zahvalio se kolegama iz lokalne samouprave, predstavnicima državnih organa, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, kao i Vladi Švajcarske, uz čiju podršku je ovogodišnja skupština i realizovana.

„Iza nas je još jedna uspešna godina, a ovo je prilika da sumiramo rezultate. Ona ima poseban značaj jer je u pitanju 50. zasedanje. Svima čestitam jubilej i želim uspešan rad“, rekao je Cvetanović.

Ispred grada domaćina, učesnike je pozdravio Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda koji je čestitao jubilej i svima poželeo uspešan rad. On je dodao da je skup uvod u još značajni jubilej, koji će biti obeležen naredne godine.

„Beograd je jedan od gradova koji je i inicirao formiranje SKGO, i prva skupština je ovde i održana. Naše prisustvo je dokaz podrške, i potvrda naše želje za nastavak zajedničkog rada“, rekao je Šapić.

Kako je dodao, opštine i gradovi su najbliži građanima u rešavanju njihovih svakodnevnih problema, sa kojima su u stalnom kontaktu, ali i čiji rad mogu da ocenjuju.

„Proteklih godina Beograd je pokazao da je na usluzi običnom čoveku. Trudimo se da to iz dana u dan unapređujemo, jer su i te naizgled manje, sitnije stvari, ponekad važne kao i veliki infrastrukturni projekti koji se rade. Nastavićemo da radimo u tom pravcu“, izjavio je Šapić.

Kako je dodao, pred Beogradom, ali i drugim lokalnim samoupravama, su brojni zadaci i izazovi, od ekonomije, preko urbanog razvoja, do komunalne infrastrukture.

„Beograd ima snažnije i veće mogućnosti od ostalih, ali smo rešeni da stalno unapređujemo naš rad i jačamo naše institucije. Za nas je saradnja sa nacionalnim institucijama od suštinskog značaja. Osim podrške nacionalnog nivoa, neophodno je da mi na nivou lokalnih samouprava sarađujemo, jer udruživanjem resursa možemo da radimo uspešnije“, naglasio je Šapić.

On je kao primer naveo neposrednu saradnju četiri najveća grada u Srbiji: Beograda, Kragujevca, Novog Sada i Niša.

„Sinergijom još više možemo da unapredimo rad naših gradova i opština“, istakao je Šapić, uz čestitke za jubilej i uz podršku SKGO da, kako je rekao, „kao organizacija nastavi da nas okuplja“.

Ispred resornog ministarstva prisutnima se obratio Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, pozdravio prisutne, čestitao jubilej i dodao da se nada nastavku dobre saradnje u budućnosti.

„Imamo priliku da se podsetimo na sve rezultate koje ste postigli, ali je i čast što je Ministarstvo bilo i ostalo pouzdani partner u tim rezultatima. Često se ističe da je SKGO najznačajniji partner ministarstva, i to je nesporna činjenica. Siguran sam da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju koja će biti plodonosna“, naveo je on.

Kazao je i da je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina preduzelo značajan broj aktivnosti u unapređenju rada lokalne samouprave, a kao najznačajniji istakao Program za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji za period od 2021. do 2025. godine

„Upravo je svakodnevna saradnja Ministarstva sa SKGO doprinela da Srbija dobije po prvi dokument o razvoju lokalnih samouprava. Pored brojnih aktivnosti, deo se odnosi i na dalje unapređenje pravnog okvira za međuopštinsku saradnju. Ministarstvo je predlagač Zakona o lokalnoj samoupravi, a poslednjim izmenama i dopunama dosta je urađeno upravo na ovom polju, jer je postavljena dobra osnova“, rekao je Martinović.

Pojasnio je da se nepostojanje kapaciteta pojedinih opština može uspešno može prebroditi udruživanjem dve ili više njih, kako bi se i sam rad unapredio. Dodao je da je Ministarstvo u cilju motivisanja opština na udruživanje, raspisalo tri javna poziva za uspostavljanje međuopštinske saradnje.

„Realizacijom prva dva poziva pružena je podrška za ukupno 46 jedinica lokalne samouprave. Prošlog meseca okončan je i treći poziv, i očekujemo nastavak saradnje. Pri raspodeli sredstava posebno se vrednuju predlozi projekata koji utiču na više jedinica lokalne samouprave, ili su zajednički projekti nekoliko njih“, pojasnio je Martinović, dodavši da je glavni cilj svega toga pružanje kvalitetnijih usluga građanima.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je zadovoljstvo prisustvom na skupu na kome predstavlja Evropsku uniju.

On je naglasio važnost lokalne samouprave jer je po njegovim rečima, lokalna administracija prvi kontakt koji građani imaju sa lokalnom zajednicom.

„Ja sam javni službenik, i znam koliko je to važno“, dodao je.

On se osvrnuo na susret koji su lideri EU i Zapadnog Balkana imali 6. decembra u Tirani gde je, kako kaže, pružena snažna podrška članstvu celog regiona Uniji.

„Pozvali su na ubrzanje pristupnog procesa, i to na samitu koji je prvi put održan van EU. To je, više nego jasna poruka da smo posvećeni više nego ikada zajedničkoj budućnosti, i ta poruka nikada nije bila jasnija“, kazao je on.

Kako je dodao, pravo je vreme da se ubrzaju reforme, i naprave pomaci kako bi se Srbija priključila EU.

„Samit nije bio samo u znaku podrške, već i u konkretnim stvarima, poput paketa od milijardu evra namenjenog Zapadnom Balkanu za prevazilaženje energetske krize, ali i za rad na energetskoj budućnosti“, pojasnio je ambasador EU.

Kazao je i da će Srbija dobiti 17 miliona evra za migrantski menadžment, a pomenuo je i pomoć EU u ulaganju u zdravstvo, od bolnica, poput klinike u Tiršovoj, do drugih projekata po gradovima i opštinama po celoj zemlji.

„Putovao sam u brojne opštine u Srbiji, i gde god odem, vidim posvećenost i entuzijazam da se radi sa EU. Taj interes je za nas veoma važan. Želimo da povećamo saradnju, da vidimo da svaka opština ugrabi prilike koje postoje, kako bi izgradili svoje lokalne zajednice. Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u ovome, jer se dosta stvari sa evropskih nivoa primenjuje i na lokalu. Moramo da gradimo partnerstvo između nas“, kazao je Žiofre.

Naveo je i brojne projekte na kojima EU radi sa lokalnim samoupravama u Srbiji, ali i one koji se tiču prekogranične saradnje, kao i nadaleko poznat „Exchange“ program.

„Prolazimo kroz vremena velikih promena, ali više nego ikada perspektiva Srbije u priključenju EU nije bila konkretnija i jasnija. Uspeh je u jasnim i primenjenim reformama. Srbija da deluje, a mi da asistiramo. Vi ste lice administracije koje ljudi vide, ohrabrujem vas da uvodite i sprovodite reforme“, zaključio je Žiofre.

Delegatima i gostima 50. skupštine obratio se i Urs Šmid, ambasador Švajcarske konfederacije, države koja je vrlo aktivna kada je reč o zajedničkom radu i podršci lokalnim samoupravama u Srbiji. On je izjavio da je za njega velika čast da predstavlja Švajcarsku na skupu i čestitao svima jubilej.

Ambasador Šmid je istakao dugu i dobru saradnju SKGO i Švajcarske, koja kontinuirano podržava reforme na lokalnom nivou. „ Lokalni nivo je taj gde treba da se izgrade neophodni okviri za dalji rad, u najrazličitijim oblastima“, kazao je Šmid.

Dodao je da lokalne vlasti igraju ključnu ulogu, i da su one ključ razvoja lokalnih samouprava.

„Neki od vas vrlo dobro znaju programe koje pomažemo, od lokalnih finansija, do najrazličitijih oblasti. Danas je prilika da komentarišemo dobar rad“, naveo je Šmid.

U obraćanju Šmid je izjavio da Vlada Švajcarske podržava i resorno ministarstvo da primenjuje programe za razvoj lokalnih zajednica i pruža im podršku.

„Kriza nas je naterala da razmišljamo dalje, da razvijamo lokalne servise i mogućnosti, da povećavamo efikasnost“, rekao je ambasador.

Naveo je i da je Švajcarska podržava SKGO u ispunjavanju svoje vizije, i naveo podatak da je ova zemlja od 2005. godine kroz razne projekte pomogla sa 13 miliona evra.

„Siguran sam da će implementacija strateškog plana 2022-25 pomoći i unaprediti servise za vaše građane“, rekao je Šmid.

Podršku SKGO i predstavnicima lokalnih samouprava dao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar. Uz čestitke za jubilej, saglasio se sa svojim kolegama, ali i dodao, kako je rekao, još jedan važan segment rada lokalnih samouprava – borbu protiv klimatskih promena.

„Vi sa svojim timovima i preduzećima radite konkretno na terenu, ali i na upravljanju javnim prevozom, otpadom, i njihovim korišćenjem za stvaranje energije. Zbog toga, mi smo napravili konkurs „Eko opština“ uz podršku naših partnera. Radi se o tome da smo želeli da istaknemo ono što su na ovom polju uradile lokalne samouprave, i da ta rešenja predstavimo“, rekao je Košar.

On se predstavnicima lokalnih samouprava zahvalio na interesovanju koje su pokazali, i dodao da je tokom ove godine stručni žiri razmatrao čak 60 projekata, koji su stigli iz više od 30 opština i gradova.

„Ovakav rezultat nas obavezuje da pozovemo stručnjake iz Francuske u Srbiju na seminare, na edukaciju, ali i da organizujemo studijska putovanja za one koji su prošli na konkursu. Ovde su prisutni i neki od pobednika konkursa, Čajetina, Bačka Palanka, Novi Sad, Niš i Leskovac“,  naveo je francuski ambasador, i istakao da projekat „Eko opština“ ima za cilj razvoj srpsko-francuske saradnje.

Planovi za 2023.

Nakon uvodnih izlaganja, prikazan je video Izveštaj o radu SKGO za 2022. godinu, u kome su ukratko prezentovani rezultati rada, a punu sliku realizovanih aktivnosti, kao i najvažnije planove za narednu godinu predstavio je dr Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

Govoreći o planovima za narednu godinu, predsednik SKGO Goran Cvetanović naveo je da je 2022. bila veoma intenzivna, ali i veoma uspešna za samo organizaciju.

„Tokom cele godine u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave radili smo na sprovođenju programa za reformu sistema lokalne samouprave, pripremili smo brojne analize, metodologije, dokumenta, koji mogu biti dobra polazna osnova za dalje reforme u narednom periodu“, rekao je Cvetanović.

Kako je pojasnio, SKGO podržava jačanje lokalnih samouprava, ali je i za odgovornost, za rad na strukturalnim i finansijskim kapacitetima lokalnih samouprava, za saradnju sa javnom upravom, a sve u cilju boljeg života građana.

„Naredna godina biće dosta dinamična u delu novih politika i propisa koje priprema Vlada Srbije, posebno u procesu evrointegracija. Mi smo spremni da doprinesemo tome. Da bi decentralizacija funkcionisala u praksi, potrebno je stalno unapređivati kapacitete i ostvarivati ono što je u našim nadležnostima, a SKGO planira značajnu podršku u tome“, kazao je Cvetanović.

Kako je dodao, ove godine realizovano je 52 paketa podrške gradovima i opštinama, a planirano ih je još najmanje 40.

„Akcenat podrške biće na planovima razvoja lokalnih samouprava, srednjoročnim planovima, kapitalnim budžetima, administrativnoj efikasnosti, ženskom preduzetništvu, građanskom učešću u donošenju budžeta, rodnoj ravnopravnosti, zaštiti životne sredine...“, izjavio je Cvetanović i dodao da je ove godine potpisan ugovor za program iz sredstava IPA 2020 pod nazivom “Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ koji će započeti već početkom 2023. godine.

Po njegovim rečima, on će se sprovoditi u saradnji sa resornim ministarstvom, partnerima, Vladom Srbije i Delegacijom EU, uz naznaku da gradove i opštine očekuje važan posao, koji je usmeren ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

„Pored izgradnje kapaciteta lokalnih samouprava, predviđena je i tehnička i finansijska podrška, a grantovi u iznosu od 1,3 miliona evra namenjeni su za 20 lokalnih samouprava za uspostavljanje proceduralnih, finansijskih i organizacionih mehanizama kada je reč o socijalnoj zaštiti“, rekao je Cvetanović.

Kazao je i da je u 20 lokalnih samouprava planirano unapređenje socijalne inkluzije Roma i Romkinja, ali i uključivanje mobilnih timova u rad, kao i izrada lokalnih akcionih planova.

„Konačno, predviđena je i grant šema otvorena za sve lokalne samouprave u iznosu od 2,5 miliona evra za lokalne projekte u raznim oblastima. U finalizaciji smo novog programa saradnje sa našim dugogodišnjim partnerima iz Švajcarske kancelarije za saradnju u Beogradu i Vlade Švajcarske. Njima želim da se zahvalim, na dugogodišnjoj saradnji i podršci“, rekao je predsednik SKGO.

Kako je kazao, krajem godine se navršava čak 12 godina od početka programa Institucionalne podrške SKGO što je, kako kaže, „doprinelo da budemo sposobni, da odgovaramo na potrebe članica, i budemo sagovornik svih institucija“.

Dodao je da od početka sledeće godine sledi nastavak saradnje, i nastavak reformi u lokalnim upravama i samoupravama. Naglasio je da SKGO planira brojne obuke, nove priručnike, dokumenta, i pružanje stalne podrške, i praktične i savetodavne.

„Očekujemo da ćemo imati sastanke organa, tela i mreža, puno stručnih radionica. Nastavljamo i bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerima, od razmene znanja, do primena primera dobre prakse“, rekao je on.

Predsednik SKGO je najavio obeležavanje 70 godina od osnivanja SKGO sledeće godine, i istakao da je inicijativa za udruživanje još tada privukla veliki broj lokalnih samouprava.

„Danas, sedam decenija kasnije, mi pratimo istu ideju saradnje, razmene prakse i znanja, Imamo isti cilj, a to je da imamo moderne i efikasne lokalne samouprave na usluzi građanima. Ovaj jubilej biće dostojno obeležen nizom aktivnosti, naša želja je da svi gradovi i opštine i svi zaposleni u sistemu lokalne samouprave budu deo tog jubileja. Mi baštinimo tradiciju kojom se retko ko može pohvaliti. Hvala partnerima i svima ostalima na podršci i poverenju u naš rad“, zaključio je predsednik SKGO Goran Cvetanović.

Panel diskusija "Razvoj lokalne samouprave - praksa i perspektive"

Tokom Skupštine SKGO održan je i panel u kome su učestvovali gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, načelnik uprave opštine Žabalj Stevan Despotov, načelnica Odeljenja za finansije opštine Kovin Biljana Stojković, članica Gradskog veća grada Bora Tamara Paunović, rukovodilac komunalne službe KJP „Zlatibor“ u opštini Čajetina Vera Blagojević, samostalni savetnik u opštini Zvezdara Zlatko Petrin i Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji.

Više >>>

Predstavljen novi servis SKGO

Predstavnicima gradova i opština predstavljen je Elektronski portal za praćenje izvora finansiranja projekata jedinica lokalne samouprave, novi servis SKGO, koji će članicama olakšati proces praćenja konkursa za dobijanje finansijske podrške.

Servis je predstavio Vladimir Zafirović, šef Službe za pripremu i sprovođenje projekata SKGO.

Radni deo Skupštine SKGO

Tokom radnog dela 50. skupštine jednoglasno je usvojeno i nekoliko dokumenata:

  • Zapisnik 49. skupštine SKGO
  • Predlog odluke o izmenama Statuta SKGO
  • Predlog odluke o načinu i pravilima za izbor članova Predsedništva i članova Nadzornog odbora, predsednika SKGO, predsednika Nadzornog odbora i predsednika odbora
  • Godišnji izveštaj o radu SKGO za 2022. godinu
  • Izveštaj Nadzornog odbora o materijalno-finansijskom poslovanju SKGO za 2021. godinu i prvih 10 meseci 2022. godine sa Predlogom odluke, kao i
  • Informacija o novom vizuelnom identitetu SKGO.

Kada je reč usvojenim izmenama Statuta SKGO, novina je veći broj članova Predsedništva – 25, kako bi se povećao i broj onih gradova i opština u kojima živi veći broj pripadnika nacionalnih manjina. Umesto dosadašnja dva, lokalne samouprave na čijoj teritoriji živi veći procenat pripadnika nacionalnih manjina imaće tri mesta u Predsedništvu organizacije.

Podrška organizaciji 50. skupštine SKGO pružena je u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.