Vesti

Evropske perspektive Zapadnog Balkana tema radnog sastanka u Dižonu

Radni sastanak o regionalnoj saradnji lokalnih i regionalnih vlasti na Zapadnom Balkanu u procesu EU integracija I evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pod pokroviteljstvom Vlade Francuske i AFCCRE, održan je u gradu Dižonu, Francuska 28 i 29. novembra 2022. godine.

U okviru evropske mreže Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) čiji je SKGO član, Francuska sekcija ove mreže (AFCCRE) je dugo bila uključena u razmenu sa lokalnim vlastima sa Zapadnog Balkana. Od prve Francusko-balkanske konferencije o međunarodnoj saradnji lokalnih vlasti, sekcija je organizovala nekoliko sastanaka, od kojih su najvažniji organizovani u Parizu 2011, Tirani 2013. i  Dižonu 2018. godine.

Na otvaranju francuskog predsedavanja EU početkom 2022. godine, predsednik Makron se založio za ponovno angažovanje Evropske unije na Balkanu. AFCCRE je sa velikim interesovanjem razmatrala nedavna dešavanja u odnosima između Evropske unije i Balkana. Evropska unija je, 19. jula 2022. godine, nakon dugogodišnjeg čekanja, otvorila pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, kandidatom od 2005. godine i Albanijom, kandidatom od 2014. godine. Dve zemlje su se tako pridružile drugim zemljama Zapadnog Balkana koje imaju status kandidata - Srbiji i Crnoj Gori.

 U ovom kontekstu ponovnog pokretanja procesa proširenja EU, međunarodni sastanak Francuske i Zapadnog Balkana održao se 28. i 29. novembra na poziv grada Dižona i Dižona-Metropole, uz podršku Odeljenja za lokalne i regionalne vlasti (DAECT) francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Ova međunarodna radna sesija između izabranih zvaničnika i lokalnih predstavnika Francuske i Zapadnog Balkana, okupila je i predstavnike udruženja lokalnih vlasti na Balkanu, Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, stručnjake iz regiona, kao i predstavnike diplomatskih predstavništava u Francuskoj i na Balkanu.

Razgovori su se fokusirali na evropsku budućnost Zapadnog Balkana i na pitanja vezana za evropske integracije i proces pridruživanja, posebno na lokalnom nivou. Cilj sastanka je bio da se promoviše saradnja francuskih lokalnih i regionalnih vlasti sa partnerima sa Zapadnog Balkana i da se razgovara o temama kao što su lokalno javno delovanje, atraktivnost i razvoj teritorija. Takodje su razmatrane aktuelne inicijative i projekti između francuskih lokalnih vlasti i partnera sa Zapadnog Balkana, podrška lokalnim vlastima na Zapadnom Balkanu, povratne informacije i mogućnosti, moguća partnerstva, razmene mladih. Osim toga, na dnevnom redu bio je novi međunarodni kontekst koji je stvorio rat u Ukrajini.

Delegaciju SKGO su činili predstavnici gradova i opština koje su pobedile na ovogodišnjem takmičenju „Ekoopština“ u organizaciji Ambasade Francuske: Žarko Bogatinović, član gradskog veća, grad Leskovac, Sanja Tucaković, članica gradskog veća, grad Kragujevac i Milan Čavić, predsednik skupštine opštine Bačka Palanka. G. Bogatinović je u panelu „Zapadni Balkan i EU“, ukazao na važnost regionalne saradnje, zatim napretka u procesu pridruživanja EU, naročito izgradnje kapaciteta lokalnih samouprava za primenu evropskih standarda u čemu imaju podršku EU. Takođe je izrazio očekivanje lokalnog nivoa da se lokalne samouprave u većoj meri uključe i konsultuju u procesu evropske integracije, a naročito kroz povezivanje na regionalnom nivou. G. Čavić je u sesiji  „Razmena, saradnja, partnerstvo: zajednički rad” istakao značaj saradnje I zajedničkih projekata lokalnog nivoa, a naročito budući projekat opštine Bačka Palanka I francuskih partnera, dok je g-đa Tucaković predstavila dosadašnje oblike saradnje, različitih projekata i investicija francuskih partnera i grada Kragujevca, naročito dugogodišnju saradnju u okviru bratimljenja Kragujevca i francuske opštine Suren.

Sa skupa je poslata snažna poruka predstavnicima Evropske unije o neophodnosti jačanja saradnje među lokalnim zajednicama Zapadnog Balkana, kao i hitnost integracije ostatka Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.