Vesti

Grantovi za pet gradova u oblasti podrške roditeljstvu

Šesta Nacionalna konferencija o ranom razvoju i roditeljstvu "Navijamo za roditelje", održana je 13. decembra 2022. godine, u organizaciji UNICEF Srbija u saradnji sa Vladom Republike Srbije. Stalnu konferenciju gradova i opština (SKGO) na ovom skupu predstavljao je Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO za usluge članstvu, u okviru panel diskusije na temu partnerstava za jačanje podrške ranom razvoju i roditeljstvu. 

"Partnertvo sa UNICEF-om nam donosi sagledavanje javnih politika kroz pristup zasnovan na jednoj novoj perspektivi koja u fokus stavlja potrebe roditelja i rani razvoj dece i zato je to bilo od izuzetnog značaja za našu organizaciju", rekao je Milivojević i dodao da SKGO kao savez svih gradova i opština ima zadatak da pomogne svim lokalnim samoupravama da svoj rad prilagode potrebama svojih korisnika i poboljšaju svoju efikasnost i funkcionalnost.

Milivojević je naveo da je namera projekta koji sprovodi SKGO da međusektorsku saradnju pozicionira tako da grad ili opština okupi sve relevantne ustanove i pružaoce usluga u svojoj zajednici i da kao koordinator facilitira u samom procesu izrade novih javnih politika i usluga na temu podrške roditeljima i ranom razvoju. On je podvukao da su svi gradovi iz prve faze projekta, a to su Bor, Vranje, Novi Sad, Novi Pazar i Kragujevac bili vrlo aktivni u obeležavanju Meseca roditeljstva u junu, kada su demonstrirali svoje kapacite da skrenu pažnju zajednice i aktivno učestvuju u promociji socijalnih normi koje su unteresu razvoja dece i podsticajnog roditeljstva.

Zamenik generalnog sekretara uručio je grantove u opremi za međusektorsku podršku roditeljstvu upravo predstavnicima Bora, Vranja, Novog Sada, Novog Pazara i Kragujevca, gradovima koji su u prethodne dve godine vredno radili na unapređenju lokalnih politika za dobrobit roditelja.

"Sa ponosom ističem da je u Novom Pazaru usvojena mera kojom će se patronažnoj službi obezbediti automobil i što je Vranje opremilo prostor u selu Rataje i da će vaspitači volonteri ići da rade sa decom koja nisu upisana u Predškolske ustanove. Takođe, Bor otvara prvu multisektorsku Školu roditeljstva u Srbiji, a Kragujevac je izdvojio više od 45 miliona dinara za svoje mere i ubacio ova ključna pitanja u Plan razvoja grada. Konačno, Novi Sad je fomirao Skupštinsko radno telo koje će se baviti ovom temom na najvišem lokalnom nivou i na taj način obezbedio jednu stabilnost i dugoročnost ovom sistemu koji smo svi zajednički u našim lokalnim zajednicama gradili", zaključio je Milivojević.

Ova aktivnost podržana je kroz Projekat „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditelјstvu“ koj se realizuje kao deo programa „Podrška podsticajnom roditelјstvu kroz igru“, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO i konzorcijum brojnih institucija i organizacija, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.