Vesti

Četvrti forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope održan u Istanbulu

U Istanbulu je 13. i 14. decembra 2022. godine održan četvrti Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope, u organizaciji Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS). Na ovom skupu učestvovala je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Imajući u vidu da Stalna konferencija gradova i opština predsedava NALAS-om u ovom mandatu, skup je otvorio dr med. sci Goran Cvetanović, predsednik NALAS-a i SKGO i gradonačelnik Leskovca. 

„Osnaživanje žena i rodna ravnopravnost postali su prioritet za održivi razvoj, koji će uticati na dobrobit svih ljudi u svetu. Postizanje tako dalekosežnih, održivih promena zavisi od uspostavljanja dobrog upravljanja – upravljanja koje je odgovorno, transparentno i koje nužno uključuje žene kao aktere u procesima donošenja odluka. Uključivanje ženskih glasova u politici i planiranju doprinelo bi izgradnji lokalnih samouprava koje dopuštaju svim ljudima da napreduju pod istim uslovima", rekao je u svojoj uvodnoj reči Cvetanović i dodao da su jačanje kapaciteta, promovisanje i unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou među strateškim pravcima NALAS-a još od 2013. godine.

Ovom prilikom organizovan je i sastanak oficira za vezu Mreže, na kojoj je našu organizaciju predstavljao Nikola Tarbuk, generalni sekretar. Na ovom sastanku obrađene su važne teme poput razmatranja izveštaja za 2022. godinu, i strategije NALAS-a za period 2023-2027, razmatranje novih projekata i inicijativa kao i pripreme za 18. Generalnu skupštinu NALAS-a koja nas očekuje u narednoj godini.